Maailma vaeseimaks presidendiks peetud Jose Mujica sõitis kogu presidendiks olemise aja 1987 aasta VW põrnikaga ja ei mõistnud, miks sellest üldse numbrit tehti, sest tegemist olla kõigest transpordivahendiga.

Mees sai üleilmseks sensatsiooniks, kui presidendiks saades deklareeris ainsa varana oma päevi näinud VW Beetle. Perel oli ka lillefarm, mis oli ta abikaasa nimel, kuid millest saadavat tulu ta ei varjanud ja lisas sellest saadava sisstuleku ka enda deklaratsiooni. Palka sai president 11000 dollarit kuus, millest 20% annetas ta oma partei ühiskassasse.

Põrnikas tundus ühel hetkel olevat juba ka kuulsam kui tagasihoidlikku elu elav president ise, sest seda on soovinud endale osta nii mõnedki rikkad mehed maailmas ja näiteks sai president pakkumise, millele ta erilist tähelepanu ei pööranud, kui Araabia šeik avaldas valmisolekut maksta ta auto eest miljon dollarit.

Ka Mehhiko saadik Uruguais on avaldanud veendumust, et kui president oleks nõus olnud enda liikuri Mehhikos enampakkumisele panema, saanuks ta saadava tulu eest endale kümme luksuslikku maasturit lubada. Mehhiko rahvas olla lihtsalt olnud sedavõrd lummatud vennasrahva presidendi maalähedusest ja soovimatusest süsteemi enda isiklikuks huviks kasutada, mis ei ole riigijuhtide seas eriliselt tihe omadus.

President andis ka mõista, et kuna tegemist on tavalise tarbeesemega, siis poleks tal probleemi seda miljoniga müüa, et tulu puudust kannatavatele annetada, kuid kuna kõik pakkumised on olnud mitteametlikult ning töö kõrvalt nende tõsiseltvõetavust aega uurida ei olnud, siis sõitis Mujica enda hinnalise igiliikuriga ametiaja lõpuni (2010-2015).

Allikas: telegraph.co.uk