Keset ärevalt sumisevat ostjaskonda rajab enesele teed higine härrasmees.
Tema ostukäru läbistab degusteerimisleti juures säutsuvate koduperenaiste hordi.
Laiali paisatud naised kädistavad häiritult. Tikkude otsast uute juustusortide nokkimine on püha rituaal, mida lihtsalt ei tohi rikkuda.
“Hämmastav häbematus! Kust küll selline mühakas välja lasti?”

Selle aja peale on segaduse põhjustanud härrasmees jupp maad edasi loovinud, ukerdades nüüd koeratoidu riiulite vahel. Tema näol vaheldub emotsioonide rikkalik mikstuur: seal leidub nii segadust, väsimust, jõuetust kui ka tüdimust.

Mees näpib hetke oma sokuhabet. Ohkab siis alistunult ja rabab põuest telefoni:
“Halloo, kallis… jah, olen poes… jah, ostsin küll… ei, ei võtnud tšilliga, see sulle ei meeldi… oli küll rasvavaba… seda ma ei leiagi praegu… jah, sa seletasid küll… tegin nimekirja, aga see jäi autosse… okei, kohe teen… musi, kallis… mina sind ka.”

Mees asub telefoniga pildistama arvukaid koeratoidupakendeid. Tema niigi viimase võimaluseni täis tuubitud ostukäru on kitsas vahekäigus risti. Inimesed komistavad ja kiruvad, mees vabandab.

Mis tal muud üle jääbki, sest tegemist on ALISTATUD KÄRUMEHEGA – ühe liigiga neist eesti meestest, kes vaatlusalusel õhtul oma ostukäru nügivad.

Millised on kümme liiki kõige selgemini eristuvaid mehi, keda kohtad supermarketis käruga askeldamas?

ALISTATUD KÄRUMEES
Perekonnainimene, kohusetundlik. Ei ole šoppaja tüüp, aga naise või ämma käsu peale teeb kõike, mida nõutakse. Hingerahu pärast. Jälgib piinlikult kaasa antud nimekirja, riiulitelt leitud tooted kriipsutab maha või toksib täiendused telefoni. Ei luba endale vähimatki improvisatsiooni. Kui provansaali majoneesi ei ole, siis helistab staapi ja kuulab uusi tegutsemisjuhiseid.

PEREKONDLIK KÄRUMEES
Perekondlik Kärumees pakub järgnevat vaatepilti: üks laps istub kärus, abikaasa juhendab kõrval vägesid. Perekondlik Kärumees on kuulekas, vaikne ja kõhn. Naine seevastu aga vormikas. Sageli on projekti kaasatud ka suuremad lapsed, kes sibavad paarimeetrises raadiuses. Sarnaselt lastega lunib Perekondlik Kärumees ka endale boonust, olgu siis kommi või pudelit õlut. Tavaliselt seda talle ka võimaldatakse, sest Perekondlikust Kärumehest on naisele suur abi.
Kassas maksab tavaliselt naine.

ÜKSIK KÄRUMEES
Vanapoiss, harjunud ostma seda, mida ta ise naudib. Eelistab kaupa väiksemates pakendites. Valib eelkõige toite, mida on lihtne ja kiire valmistada. Teda ei huvita teised ostlejad, aega tal jätkub, sest Üksik Kärumees elab omas maailmas. Võtab kõike rahulikult, ainuke liik, kes võib šoppamist isegi nautida.

NÄDALALÕPU-KÄRUMEES
Nädalalõpu-Kärumehed külastavad toidupoodi nädala viimastel päevadel, siis kui on tarvis toorainet kas eelseisvaks peoks või lihtsalt täiendust hõredaks jäänud talusahvrile.

Selgemalt eristuvad kolm alaliiki:

PEOLOOM – Kas üksikisik või mitmest peast koosnev seltskond. Peamiselt varutakse sööki ja jooki, mida on mõnus peol tarbida: lahja alkohol, grillitooted, snäkid, juust, maiused. Tavaliselt on sellisel isendil kiire. Isegi mitmekesi olles kuhjatakse käru rõõmsasti käratsedes nobedalt täis ja liigutakse aega viitmata kassa juurde. Reeglina maksab kamba liider, teised lubavad valju ja reipa häälega oma osakud hiljem tasuda.

TÖÖKAS SUVITAJA – Erineb peoloomast kahes aspektis: ta on eakam ja peoloomale iseloomuliku joviaalse sõbra asemel ripub tal takjana kaasas toekamat sorti teinepool. Igapäevaselt ostab see paarike toitu just sedavõrd, kuivõrd nad ööpäevas enesele sisse tankida suudavad. Kui aga on ette näha pikem retk kas mere äärde või suvilasse, võetakse ette supermarketi põhjalikum ründamine. Ostukäru täitub ruttu veepudelite, grillitoodete, grillisöe, sääsetõrjevahendi, odavate plätade ja muu taolise hooajakaubaga. Luksuslikke tooteid kärust ei leia, sest ega siis puhkus tähenda raha tuulde loopimist.

• LAANETAGUNE MEES – Tubli härra kaugemast maapiirkonnast. Sageli on tal kaasas ühes isikus instruktor-direktor-elukaaslane. Kui igapäevane toit saadakse kohalikust külapoest, siis vähemalt kord nädalas sõidab Laanetagune Mees linnavurlede kauplusse oma varusid täiendama. Peamiselt on kärus kraam, millest saab kõhu korralikult täis vohmida. See on toit, mis pole peenutsev ega liiga kallis. Sõelale jääb asine valik, sest ega muidu maal ju ellu jääkski. Tähelepanuväärne osa ostukärust kuulub lastetoidule: magusad hommikuhelbed, kommid ja mahl.

EKSINUD KÄRUMEES
Ilmselt on ta selles poes esimest korda ja tunneb end sama ebamugavalt nagu täi Mihkel Raua pealael.

Võimalik isegi, et see mees pole varem iseseisvalt toidupoodi sattunud. Aga elu teeb oma keerdkäike ja ühel päeval on ta siin – suured silmad pärani, tuhanded kirevad toidupakendid silme ees tantsu löömas.

On ta äsja lahutatud või otsib kaupa peatse üllatuspeo jaoks, mine võta kinni. Igatahes jookseb Eksinud Kärumees sihitult siia-tänna, otsib mune kommiriiulist ja saia piimariiulist, paneb asju korvi ja siis riiulile tagasi. Tema ebakindlus on nii suur, et soovi korral võiks sellest tükke murda. Eksinud kärumees piilub teiste ostlejate korvidesse ja võtab riiulilt sarnaseid tooteid: kui mina ei tea, küll nemad ikka teavad.


KAHTLANE KÄRUMEES
Võimalik varas või muidu halb inimene. Lükkab tühja käru, vahib ringi, sirvib ajakirja, katsub õuna, sööb ühe viinamarja, lehitseb veel teist ajakirja. Ta ei oota kedagi, ta ei tee aega parajaks, ta pole ka vaimust vaene. Mida kuradit sellised tüübid poes teevad? Üks looduse müsteeriume.

AHELATES KÄRUMEES (MÄSSAJA)
Ahelates Kärumeest kohtab mitte ainult toidupoes, vaid ka rõiva- ja mööblipoes. Ehk siis kõikjal, kuhu ta võimukas abikaasa on käskinud kaasa tulla.

Vaikides tõukab Ahelates Kärumees oma toidukäru. Ta kuuletub küll käskudele, aga tema silmis on mõrvarlik tursapilk. Ahelates Kärumees vastab agressorile (loe: abikaasale) võimalikult napilt, ühesilbiliselt, samas saadab iga tema kehamolekul avalikku ruumi üheselt mõistetava signaali : ma ei taha siin olla! Appi! Aidake! Teisest Aheldatud Kärumehest möödudes vahetatakse mõistev, kaastundlik pilk. Pole välistatud kerge vastastikune noogutus.

SEENIOR-KÄRUMEES
Härrasmees, kelle väljalaskeaasta jääb kuhugi Teise ilmasõja kanti, sageli isegi varasemasse epohhi. Võimaliku modifikatsioonina on Seenior-Kärumehel kaasas vanaproua. Mõlemad on poeretkeks hoolega ette valmistunud, tipp-topp riides – mehel habe aetud, naisel kõrvades ja kaelas kenasti komplekti aetud merevaigust ehted.

Poodi on kaasa võetud hoolikalt kokku lapatud linasest riidest toidukotid. Ostetakse praktilist toitu, sooduskaupu. Otsustajaks on näiliselt mees, ostukärusse maabuvad aga pelgalt need kaubad, mis on pälvinud abikaasa heakskiidu.

Pangakaarti haldab naine, terminalis parema käega koodi vajutades hoiab vasak pihk varjukatet, sest mine sa neid pätte tea – eilses Päevalehes oli jälle pikk lugu röövelmõrtsukatest.

SÄÄSTU-KÄRUMEES
See mees tuleb poodi täpselt siis, kui käimas on suuremad allahindluskampaaniad.
Kahmab korvi kõike, mis on märgitud kollase sildiga või kannab ahvatlevat märkust “Parim enne möödas”.

Tegelikult pole Säästu-Kärumees hinnatundlik klient, pigem on ta iseloomult kokkuhoidlik. Kassas makstes eelistab ta sularaha. Üldiselt ostleb üksinda.

KALEVIPOEG–KÄRUMEES
Ta võib poodi tulla nii üksinda, sõpradega kui ka oma perega. Vahet ei ole, tema jaoks on esmatähtis, et rääkida tuleb kõva häälega, kommenteerima peab kõike ja kõiki.

Kalevipoeg–Kärumees on tegude mees. Seepärast räägib ta käru lükates samaaegselt telefoniga. Lahkelt varustatakse ümberkaudseid ostlejaid oluliste päevapoliitiliste uudistega:
millal on laevale minek; kas esmaspäeval saab Veltsi juurest tööbussi kummid kätte või mitte; miks Tallinki peal ei kannata enam hommikusööki võtta; kas laupäeval tuleb viinavõtt või jääb ka seekord pidu ära, sest Hardil on jälle põhja alt ära löönud.

Lapsed Kalevipoeg-Kärumehe ümber käratsevad, nende viimase peal üleslöödud emme manitseb neid küll moepärast, samal ajal aga kenitleb end mõnuga ja volksutab oma meetripikkuseid ripsmepikendusi.

Kalevipoja ostukorvis on peamiselt kaubad, mida tarbitakse ka Soomes. Kama, hapukapsaid ja toorest räime sealt tavaliselt ei leia.

Kokkuvõte.
Eesti mees käib üksinda toidupoes suurima heameelega, kuid ainult siis, kui ostetav kraam mahub pisemasse korvi või kaenla alla. Suuremate invasioonide tarvis on meestel reeglina kaasas võimukad füürerid, kes teevad kogu olulisema töö ehk siis keelavad-käsivad-poovad ja lasevad. Kui feministid ja muu moodne rahvas viriseb, et maailmas tõmbavad nööre mehed, siis toidupood on küll üks oaas selles suures kõrbes, kus valitsuskepp on endiselt naiste käes.