Elas kord üks keskmine Eesti pere. Ema, isa ja kaks last. Ema ja isa käisid mõlemad tööl ning teenisid keskmist palka. Iga kuu lõpuks oli see raha erinevatele ettevõtele ära jagatud. Esiteks muidugi kodulaenumakse, et maksta LHV-le tagasi Merko ehitatud korteri ostuks võetud laen. Teiseks kommunaalid: elekter, vesi, gaas, internet ja mobiiltelefon ... Kolmandaks krediitkaart, millega oli kuu jooksul Selverist toidukraami ostetud. Sööma ju peab... Oma noosi said kätte ka alkoholitootjad ja väike osa rahast jõudis isegi Olympic kasiinosse. Paar korda aastas võttis pere ette kruiisireisi Tallinkiga Stockholmi.

Kuhu siis investeerida?

Minu soovitus on lihtne – investeeri sinna, kuhu liigub ühe keskmise pere raha. Ehk siis osta üürikinnisvara ja igapäevaseid teenuseid pakkuvate (dividendi)firmade aktsiaid.

Kinnisvarast tuleb meil järgmine kord põhjalikumalt juttu, kuid seekord tutvustaksin sulle aktsiate imelist maailma. See ei ole keeruline. Tegelikult on see palju lihtsam, kui oskad arvata. Aktsia on tükike ettevõttest. Selle asemel, et ise nullist ettevõtjaks hakata, võid osta juba olemasoleva ja eduka firma aktsiaid ja saada nii osa ettevõtte kasumist. Aktsiatesse saab raha paigutada väga mitmeti – võid osta (indeks)fondiosakuid ja lasta kellelgi teisel valikutöö ära teha. Võib panna kokku portfelli 5–10 dividende maksvast aktsiast ja neid rahulikult omada. Võib katsuda turgu ajastada ja leida järgmist Amazoni või Facebooki. Milline lähenemine valida?

Ma ise soovitaksin alustada kodumaalt ja kodu lähedalt. Tallinna börs on imepisike ja ka valik on siin tibatilluke. Ettevõtteid, mis on suutnud omanikele pidevalt kasumit teenida ja seda dividendina välja maksta, on veelgi vähem. Üldiselt võib need kokku lugeda kahe käe näppudel. Sellest ongi hea alustada.

Annan sulle nimekirja kümnest minu arvates sobivast pikaajalisest rahapaigutustest. Lõpliku otsuse peab nagunii igaüks ise tegema. Pannes aga 500–1000 euro kaupa raha nendesse ettevõtetesse, tehes seda regulaarselt ja pidevalt, nii headel kui ka halbadel aegadel, lood endale 10–15 aastaga arvestatava lisatuluallika, mida võib lugeda justkui pensioni neljandaks sambaks. Isegi kui mõni nendest ebaõnnestub ja pankrotistub, on tõenäosus, et kogu oma raha kaotad, imeväike. Sellisel juhul on abi ilmselt jahipüssist ja konservidest.

Ettevõtted, mille aktsiaid pikaajaliselt ja regulaarselt koguda:

Tallinna Kaubamaja, Tallinna Vesi, Harju Elekter, Merko Ehitus, Tallink, Olympic, Nordecon, Silvano Fashion Group, LHV, Ekspress Grupp.

Ühtlasi tasub oma pensioni II sammas paigutada madalate kuludega rahvusvahelisse indeksfondi. Selleks pakub võimalust näiteks LHV ja peagi ka Tuleva. Nii teenid ühelt poolt head dividenditulu kodumaalt, kuid teisalt oled hajutatud ka rahvusvaheliselt.

Keda teema rohkem huvitab, siis soovitan lugeda raamatuid “Aktsiatega rikkaks saamise õpik” (Jaak Roosaare) ja “Kuidas ma investeerin börsiaktsiatesse” (Seppo Saario).

Jaak Roosare on investor, kes jagab enda blogis investeerimismaailma teadmisi ka teistega. Samuti on ta välja andnud mitmeid raamatuid, neist kuulsaim Rikkaks saamise õpik, mis õpetab samm-sammu haaval, kuidas enda elujärge parandada.