Milline varaklass valida?

Siin ühest vastust pole. Riskide hajutamise mõttes on kaval ehitada võimalikult laiapõhjaline portfell, samas võid saavutada kõrgemaid tootlusi kindlale varaklassile spetsialiseerudes. Näiteks pannes kogu fookuse soodsalt kinnisvara omandamisele ja üürikorterite loomisele. Keskmisel lugejal pole alguses mõistlik fookust oma põhitöölt ära võtta, sest kapital on veel väike ja suurim panus rikkuse kogunemisesse on sääst aktiivselt sissetulekult. Küll hiljem jõuab varahaldusega ka tegeleda!

Seega on minu soovitus ehitada oma investeerimisportfell üles võimalikult laiapõhjaline. Alustuseks tasuks ehk vaadata ühisrahastuse poole. Seal on võimalik alustada lausa kümne või saja euroga, teenus- ja haldustasud sageli puuduvad ja ajakulu on minimaalne. Eraisikuna investeerides pead arvestama küll tulumaksuga ja seega on ühisrahastuse puhul mõistlik investeerida n-ö tagatud laenudesse, sest laenukahjumeid ei saa oma maksustatavast tulust maha kanda. Kui summad lähevad suuremaks, tasuks mõelda ettevõtte kasutamisele – siis on võimalik tulumaksu tasumine edasi lükata ja laenukahjud (ja muud tegevuskulud) tuludest maha arvata.

Ühisrahastuse võib tinglikult jagada neljaks

Tagamata (või auto tagatisel) laenud eraisikutele (Bondora, Omaraha, Mintos, Twino) – Bondora, Omaraha ja Twino annavad ise laene välja (reeglina intressimääraga 12–36%, summas kuni 10 000 eurot ja kuni 60 kuu tähtajaga), Mintos vahendab teiste laenuandjate laene. Oluline on hajutamine, portfellis võiks olla üle 100 laenu.

Kinnisvaraga tagatud hüpoteeklaenud (EstateGuru, CrowdEstate) – laenusumma on tagatud kinnisvaraga ja juhul kui laenu tagasi ei maksta, saab mingi osa rahast kinnisvara müügi kaudu tagasi. Tasub mõelda, kas oleksid valmis selle hinnaga endale vastavat kinnisvara ostma, ja jälgida näitajat LTV ehk laenu ja tagatisväärtuse suhet.

Arendusprojektid (CrowdEstate) – iga projekt on unikaalne ja vajab analüüsi. Halvimal juhul on võimalik kogu sissepandud raha kaotada. Tasub hajutada erinevate projektide ja ajahetkede vahel.

Ettevõtete arvete rahastamine ehk faktooring (Investly) – ettevõtetel on võimalik investoritele oma laekumata arved juba enne tähtaega tagasi müüa. Tasub taaskord hajutada ja vaadata, et tegemist oleks usaldusväärsete firmadega.

Ühisrahastuse kaudu on võimalik investeerida ka ettevõtete omakapitali (Fundwise või Funderbeam), kuid alustavale investorile seda ei soovitaks, sest riskid on oluliselt suuremad.

Realistlik tootlus 812%

Paigutades iga kuu 100–300 eurot erinevate portaalide vahel, võid realistlikult eeldada 8–12% tootlust (seni on see olnud isegi suurem, kuid ühtegi kriisi pole veel ka tulnud üle elada) ja seda üsna passiivselt. Peale selle on võimalik seda raha päris korralikult hajutada. Keda teema rohkem huvitab, siis Eestis on päris palju blogijaid, kes oma investeeringuid igakuiselt kajastavad (näiteks rahaasjad.ee).

Alustuseks soovitaks teha vähemalt kolme keskkonda konto, kanda sinna 50–100 eurot ja veidi kätt proovida. Ehk hakkab meeldima! Järgmine kord kiikame Sinuga aktsiate maailma.

Jaak Roosare on investor, kes jagab enda blogis investeerimismaailma teadmisi ka teistega. Samuti on ta välja andnud mitmeid raamatuid, neist kuulsaim Rikkaks saamise õpik, mis õpetab samm-sammu haaval, kuidas enda elujärge parandada.