Ma olen lapsest saadik tahtnud olla nii-öelda kõva mees. Ma küll lapsena ei teadnud, mida see täpselt tähendab. Kasvades tegin ma innukalt trenni, lugesin. Ma olen üldse väga tänulik, et sain lapsepõlves nii palju looduses olla: suvi otsa õues, tormasin ringi ja nautisin lapsepõlve. Kahjuks oma lastele ma sellist looduslähedust pakkuda ei ole saanud.

Mingil hetkel sukeldusin ärimaailma ja minu kätte hakkasid sattuma arvestatavad rahalised vahendid. Minu tunnetus rahast on olnud ja on tänaseni justkui energia, mis on minu kätte usaldatud ning pean olema väga ettenägelik ja kalkuleeriv, kuidas see energia võiks midagi liikuma panna. Ma pidin sellega heaperemehelikult ümber käima, sest muidu oleks see energia lihtsalt liiva jooksnud. Ma mõistsin, et see on minu käes ajutiselt ja pidin otsustama, kuidas see kõige mõistlikumalt ära paigutada.”

Paljud meist on püüdnud saada edukaks. Oleme suure ambitsiooniga mõne tegevuse kallale asunud, loonud visioone, teinud tulemuse nimel tööd, kuid sageli satume olukordadesse, kus meid tabab tagasilöök. Näiteks, kui peatöövõtja ei maksa alltöövõtjatele raha välja, mis on Eestis pankrotti ajanud rohkem firmasid, kui jõuaks kokku lugeda. Kuidas tagasilöökidega toime tulla?

Loomulikult olen ka mina tagasilööke kogenud ja mõned neist on olnud päris korralikud. Oma äritegevusega Venemaal kaotasin ühel hetkel üle 30 miljoni euro, kuid vedasin välja. Ma olen ikka naljatlenud, et see peab ikka üks korralik turi olema, mis tuleb toime 30 miljoni kaotamisega. Kõik need ebaõnnestumised, mis ma äris kogenud olen, olen pannud sellesse kapsaaeda, et tegelikult olen mina ju probleemi üks osapool. Isegi siis, kui mina olen see kannataja. Järelikult pole ma rahaga piisavalt hoolsalt ümber käinud ja olen selle läbimõtlematult usaldanud inimese kätte, kes pole sellega hakkama saanud. Mul ei ole kunagi olnud käegalöömise tunnet, sest ma ei süüdista enda äpardumistes halba karmat ega halba õnne, vaid võtan vastutuse kõiges: kui mul läheb hästi ja ka siis, kui mul hästi ei lähe. Iga ebaõnnestumine muudab mind natuke targemaks tulevikuks.”

Teine tüüp äris pettunud inimesi on need, kes lähevad mingi uue suunaga kaasa, teevad raha, kuid pettuvad, sest avastavad, et tegelikult nad teevad seda üksnes raha pärast. Kuidas leida just seda ala, mis oleks justkui kutsumus, on üks igavikuline küsimus.

„Mul on selles mõttes vedanud, et olen saanud alati teha seda, mida soovin. Seega, kõike, mida ma teinud olen, olen teinud kire ja rõõmuga. Kui sa teed midagi kire ja rõõmuga, saad selles vallas edukaks. Elu on mulle loonud selliseid võimalusi, kus ma ei pea tegema raskeid otsuseid, kuidas edasi minna, vaid olen saanud püsida just sellisel kursil, nagu mulle sobib. Praegu ma tegelengi üksnes projektidega, mis on mulle hingelähedased, olgu selleks EOK presidendi koht, Rotermanni kvartal või tennisekeskus. Mis tahes tööd sa teed või tegevust valid, tee seda kirega. Ma olen seda rääkinud ka enda töötajatele. Ei ole mõtet lihtsalt raha eest aega surnuks lööma tulla. Need, kes võtavad oma tööd tõsiselt ja teevad seda südamega, on need, kes teevad tegusid.”

Aga kui oluline on alati oma töös kõiki protsesse kontrollida? Paljud väikesed tegijad jäävadki väikesteks tegijateks, kelle paadi võivad uppi lüüa väiksemadki muudatused majanduses. Seda peamiselt seepärast, et nad püüavad kõike firmas ise ära teha ja haaravad igast pakkumisest, mis mööda läheb.

„Olen isegi kunagi mingil hetkel iga ideega kaasa läinud, sest soov edasi minna oli sedavõrd suur. Praeguseks olen juba ammu mõistnud, et minu edu peitub selles, et pühendun väiksemale ringile asjadele ja teen neid maksimaalselt hästi. Nüüdseks on minu tegevus ju suuresti kinnisvaramaastikul. Rotermanni kvartal läheb mulle väga korda, sest siin saan luua väärtusi, mis elavad kauem kui mina. Ma saan selle kasvamise ja arenemise juures ise kohal olla.

Firma käivitamisel tuleb mul ikka nina asja sees hoida, et asi õigel kursil püsiks. Kuid firmad arenevad ja kohustusi lisandub. Ma olen piisavalt laisk inimene, et ei kontrolli igat protsessi, mis minu ettevõtmistes toimub. Ma olen võtnud selleks tööle inimesed, kes saavad palka ja keda pean suutma usaldada. Ma võtan endale tööle inimesed, kes teavad sellel alal vähemalt sama palju kui mina, kuid loodetavasti rohkem, sest just sellepärast ma nad palkangi. EOK tööst rääkides, siis presidendi amet on tegelikult olla täitevkomitee juht ja ma pean oluliseks, et ka teised täitevkomitee liikmed oleksid oma tööga pildis. Mulle sobiks, kui oleksin rohkem see kaadritagune susija.

Sport on üldse selline huvitav ala, et sealsed tulemused on alati pika vinnaga. Muutused ja teod, mida teen ära praegu, nende vilju hakkame me lõikama kusagil kümmekonna aasta pärast. Kõik, millele olen kunagi oma käe külge pannud – kas see on spordis, alaliitudes või äris –, on edukale kursile pööratud ja isegi halb kapten ei suudaks neid lühikese ajaga põhja lasta. Need liiguvad edasi ka ilma minuta.”

„Ma küll võin kõrvaltvaatajale paista edeva inimesena, sest olen sageli meedias, kuid tegelikult püüan ma paljudest edevusasjadest hoiduda. Ma ei kuuluta iga enda saavutust, sest üks minu põhimõtteid, mis on mul aidanud elus fookust paigas hoida, on, et las teod räägivad ise minu eest. Kuid ma pean olema meedias, sest mina ettevõttejuhina olen ju oma firma reklaamnägu. Kui räägitakse turvafirmast USS, siis räägitakse Urmas Sõõrumaast. See on väikese riigi omapära.”

Tänapäeva infomüras räägitakse palju neist, kes tulevad miljoni dollari idee peale ja nii paljud meist ootavad just seda. Mis on olulisem, kas järjepidev töö või hea idee?

„Oli see vist Valdo Pant, kes ütles, et kõigepealt tuleb ära teha töö. Ja nii ongi. Ma olen siinkohal kasutanud kujundlikku näidet: puhtalt töökusega võid sa saada Eesti meistriks. Kui tahad saada Euroopa parimaks, siis peab sul ka annet olema. Kui aga tahad olla milleski maailma parim, peab sul olema peale töökuse ja ande ka õnne. Kas või see õnn, et sa valid endale õige ala. Selleks, et olla edukas, vali ala ja kui sa teed seda, siis tee kirega. Su silmad peavad särama. Kui avastad, et sul on selles ka talenti ja õnne, siis on ainus piirang sinu enda fantaasia. Tööga saad lavale ja siis seal sees olles tekivad ideed ja võimalused. Ideed ei teki kodus nelja seina vahel telerit vaadates. Nagu öeldakse, ära oota miljoni dollari ideed, vaid võta idee ja tee sellest miljon dollarit”.

Urmas Sõõrumaa
10 küsimust

Kas oled kunagi pääsenud surmasuust/napilt ellu jäänud? Mis olukorras?

Kõik me vast oleme. Olen korra pääsenud uppumissurmast ja paar korda ime kombel rasketest autoga juhtunud liiklusõnnetustest. Päris valgust tunneli lõpus pole veel õnneks pidanud nägema.

Kui saaksid olla tunnistajaks ühele enda valitud sündmusele ajaloost, siis mis see oleks?

Oleks tahtnud näha, kuhu Hitler oma kulla peitis.

Kui peaksid sööma ainult ühte toitu kogu ülejäänud elu, siis mille sa valiksid?

Kanamuna.

Kelle CD soetasid viimasena?

Peruu šamaani Herberti oma.

Kolm omadussõna Sinu Eesti kohta.

Minu arvates küllaltki avatud, turvaline ja eestlaslikult aeglane.

Mida pead oma suurimaks tugevuseks ja suurimaks nõrkuseks?

Olen mõelnud ning tugevuseks peaksin psühholoogiat, ärivaistu ja diplomaatiat. Miinuseks ehk see, et olen natuke kannatamatu ja kärsitu.

Mis saavutuse üle sa oma elus kõige enam uhkust tunned?

Elatud 55 aasta eest.

Parim soovitus/olulisim mõte, mis sa saanud oled?

Inimene sureb nälga (kustub ära).

Kas sa oleksid pigem parim mängija halvas meeskonnas või halvim mängija heas meeskonnas?

Kui ei saa olla parim mängija heas meeskonnas, eks ma siis valin ikka hea meeskonna. Oleksin parimatega koos ja nii jääks arenguruumi.

Mis sul tuju heaks teeb/naerma ajab?

Kindlad harjutused, mida ma igapäevaselt teen. Mine peegli ette ja naerata endale, kohe on tuju parem. Sa ei ole kunagi näinud rõõmsalt naeratavat vihast inimest.