Küll aga on pühi, mida võiks au sees pidada. Päevi, mille tähendus on väärt, et see komme ka meie ellu tuua ja üheks neist on sel pühapäeval toimuv isadepäev. Millal oli viimane kord, kui me ütlesime oma isale, et aitäh, et sa olemas oled ja kinkisime talle midagi, mis ta südame soojaks tegi? Sellised puhtast südamest tulevad žestid on alati emotsionaalsed, aga vahel me unustame end argipäeva ära ja ei võta hetke, et tunnustada neid, kes meie ümber on. Sellised pühad on lisaks jõuludele ja sünnipäevale tihti ainuke hetk, kus me seda teeme.

Isadepäeva tähistatakse kõikjal maailmas erinevatel aegadel. Isegi meie lähimatel naabritel on see hoopis muul ajal. Näiteks Venemaal on see jätkuvalt meestepäeval, mis on teadupärast 23.02, lätlastel peetakse seda septembri teisel pühapäeval ja leedus juuni esimesel pühapäeval. Eesti peab seda sarnaselt Soomega sel pühapäeval, mis on ühtlasi ka lipupäev. Ka Rootsis on see tähistamisel sel pühapäeval.

Pole ka imestada, et ka ärilised ettevõtted püüavad selliseid tähtpäevi enda müügis ära kasutada ja paljud kaupmehed annavad pidevalt vihjeid, mis tooted oleks need, mis sobiksid eriti hästi isadepäevaks. Õnneks ei ole see püha Eestis veel liialt kommertslikuks kätte läinud ja seda tõestas ilmekalt ka Homme.ee läbiviidud küsitlus tuhande Eesti naise seas, et mida nad plaanivad enda isadele ja meestele sel päeval kinkida.

Pea pooled vastanuist ütlesid, et kingi teeb isale laps joonistatud kaardi näol ja siis tähistatakse seda erilist päeva üheskoos koogi söömisega. Teisele kohale jäi küpsetise valmistamine ja kas selleks saab olema kook, isetehtud pitsa või mõlemad, eks see selgub pühapäeval.

Kolmandal kohal oli valikuna, et ei olegi mingit kingitust, vaid see saab olema lihtsalt kvaliteetaeg perega. Mida see tähendab, või kuidas kõik teised pühapäevad perega ebakvaliteetset aega veedetakse, on selgusetu. Tõenäoliselt on see erinev teistest pühapäevadest selliselt, et seekord on lapsed need, kes majaesist lumest puhastavad ja naine on võtnud menüüsse just isa lemmiktoidu.

Neljandale kohale jäi vastus, et ei tähistata. Kas ei ole kellegagi tähistada või ei soovita üldise vooluga kaasa minna, et just seda päeva isadele pühendada, ei ole teada.

Need olid neli peamist kingiideed, mida mehed pühapäeval oodata võivad. Seega mootorsaanidest ja kvaliteetviskidest võib põhimõtteliselt suu puhtaks pühkida ning lihtsalt nautida seda tähelepanu, mida meestele sel päeval eriliselt pööratakse.

Kuid lisaks neile neljale oli ära märgitud ka palju teisi kinke, mida isad peagi saama hakkavad: sokid, tass, t-särk tekstiga, lasteaias valmistatud kingid, raamatu, tekstiga puidust tahvli, lilled, midagi magusat, ei tea veel, kikilips, võtmehoidja laste pildiga ja tekstiga, perepilt lõuendil, parfüüm, käepael pühendusega, fotoraamat, tikandiga saunalina, pildiga padi, pildiraam laste käe jälgedega, villased sokid, parima issi medal, 6-pack, lemmik söök, vitamiinid, fotosessioon, teatripiletid, küünal mehe ja poja pildiga, kinkekaart, triiksärk, rohkelt šokolaadi, spa külastus, kalender, laste pildiga magnet, isetehtud seep, habemeajamiskraami, puidust käekell, discgolfi seljakott, foto välismaal elavast lapselapsest, napsu, HD kaamera, vaba päev sõbraga, ATV seiklus saunaga, lant, teksad, võtmehoidja lapselaste pildiga, kalender lastelaste piltidega, massaaž, personaaltreener+toitumine.

Selline pikk nimekiri ja kel veel ideed pole, see kindlasti siit nimekirjast endale midagi sobivat leiab. Päris populaarne oli vastuseks ka ehmatanud hüüatus „Oh kräpp, juba sel pühapäeval!?” ja üks inimene valis vastuseks „sellele lollile? Haa!”. Viimane isa vist peab rohkem vaeva nägema, et 364 päeva aastas enam pingutada, et see päev naabrimehega sarnasem oleks, kes perega kooki sööb ja laste joonistusi külmkapi peale sätib.

Üks väga hea idee, mida isadepäevaks kinkida on aga emotsioon ja kui isa on vähekenegi korvpalliusku, siis pilet veebruaris toimuvale tähtedemängule on kui rusikas silmaauku. Eestis pallivatest mängijatest parimad näitavad enda oskusi erinevatel võistlustel ja kus endised kodumaa esisnaiperid Kullamäe ja Kuusmaa taas enda piigid ristavad. Pileti võid endale soetada SIIT.

Teine tore kink on algajatele isadele, kes alles teevad esimesi samme sel pikal teel, või on isaks saamas, siis Pere ja laps andis välja meelelahutusliku käsiraamatu „ISA BLOGI”, kus on kajastatud populaarse blogi humoorikad postitused esimese aasta jooksul, kus isa alles õpib kõike beebidega seonduvat ja iga peatükk lõpeb spetsialisti soovitusega, kuidas antud olukord kõige mõistlikumalt ära lahendada. See võiks olla kõikide vastsete vanemate öökapiraamat. Selle saab endale postkasti tellida SIIT.

Head saabuvat isadepäeva!