Üllatav on see, et kui mõne eeldusega, mis meil esmamuljega tekkis, võime me panna täkkesse, siis mõne teisega paneme me täiega puusse. IFLScience tõi välja, mida inimesed välimuse järgi järeldada võivad.

Kui sa oled atraktiivne, eeldatakse, et sul on teisi positiivseid omadusi

Psühholoogid nimetavad seda „aupaiste efektiks”, kuna hea välimusega inimesele omistatakse automaatselt ka teisi positiivseid omadusi, nagu intelligentsus ja pühendumus.

Texase Austini Ülikooli psühholoog Hamermeshi läbiviidud uuring, mis käsitles atraktiivseid inimesi töö juures, jõudis kinnitusele, et tänu eelarvamusele, et ilusad inimesed on targemad ja pühendunumad, nad ka teenivad vähem ilusatest kolleegidest enam.

Teine uuring, mis uuris ilu ja uskumusi, palus grupil hinnata ühte esseed. Grupi ühele osale näidati autorina ilusa naise pilti ja teisele grupi osale näidati mitte nii ilusa naise pilti, või ei näidatud üldse. Ilus naine sai täpselt sama essee eest hindajatelt tunduvalt parema tulemuse, kui pilditu või vähem ilusa naise pildiga.

Portreefoto järgi suudavad inimesed sinust üllatavalt täpselt rääkida

Tavalist selfit vaadates on inimesed võimelised sind päris täpselt iseloomustama. 2009 aasta uuringus osales 123 inimest, kel paluti manada pildistamiseks neutraalne ilme, või vabalt valitud näoilme.

Olenemata, mis ilmega inimesed pildile jäid, tabasid vaatajad üllatavalt täpselt, kas pildil olija on ekstravert või introvert, kui kõrge enesehinnanguga nad olid, kui usklikud nad olid, kui kerge on neid veenda ja kui kohusetundlike inimestega oli tegu.

Su näostruktuur annab inimestele vihjeid sinu agressiivsuse kohta

2013 aastal läbiviidud uuring viitas, et kõrgema testosteroonitasemega meestel olid suurema tõenäosusega laiemad näod ja suuremad põsesarnad. Nende omadustega mehi peeti ka agressiivsemateksja eeldati, et neile on oluline ka nende staatus ühiskonnas/seltskonnas.

Inimesed teevad su näostruktuuri põhjal järeldusi sinu füüsilise tugevuse kohta

Jah just nii. Samal põhjusel, mis eelminegi punkt. Alateadlikult tehakse otsus, et laiema näoga inimeste testosteroonihulk on suurem. Kui on testosterooni rohkem, siis järelikult on ka jõudu rohkem. Näis, kas peagi hakkab selliste uskumuste põhjal levima meeste seas uus ilulõikus ja hakatakse nägusid laiemaks litsuma.

Kui sa näed välja ebausaldusväärne, järeldavad inimesed, et tegu on pätiga

See ei ole päris selge, miks mõned meist näevad välja usaldusväärsetena ja teised sellised, keda ei usaldataks üldse, kuid see võib suuresti otsustada paljud asjad meie elus.

Läbiviidud uuringus paluti osalejatel vaadata meeste ja naiste fotosid ning anda hinnanguid, kas nad tunduvad neile usaldusväärsed. Näidati kahte tüüpi pilte. Ühtede piltide peal olid kriminaalid ja teistel olid näitlejad, kel paluti piltidel võtta võimalikult karm olek. Üllataval kombel polnud sellest kasu, sest hoolimata karmist olekust, pidasid vaatajad ebausaldusväärseks just süüdimõistetud kriminaale, mitte näitlejaid.

Loomulikult tekitavad eelarvamusi lisaks näole ja füüsilistele omadustele ka kehahoiak, riided, üldine olek, hääletoon, tämber, silmavaade jpm

Allikas: IFLScience