Kuid parimad asjad elus ei tule lihtsasti ja keeruliste küsimuste vältimine on kindel viis, kuidas veeta elu keskpäraselt. Oli see vist Sokrates, kes ütles, et uurimata elu ei ole väärt elamist. Sama tsitaati saab kasutada ka äride puhul. Google juht ütles kunagi kuulsa lause: „Meie ettevõte on rajatud küsimustel, mitte vastustel.” Sarnaselt äriga rajaneb ka elu küsimustel, mitte vastustel. Vaatame lähemalt mõnd keerulist küsimust, mida me peaksime endale regulaarselt esitama:

1. Kas inimesed näevad mind teisiti kui ma end ise näen?

Oled sa kunagi kuulnud enda häält videost või lindi pealt ja sul on küsimus, et kas ma olen tõesti sellise häälega? See tuleneb viisist, kuidas inimese enda hääl talle läbi kolba kostub. Ise rääkides ei kuule me kunagi enda häält nii nagu teised seda kuulevad. Kuid sama kehtib ka meie käitumise kohta. Meie tõlgendame enda käitumist nii nagu me eeldame, kuidas teised meid nägema peaksid, samas kui teised näevad tõelist asja. Aeg-ajalt oleks enda lähedaste käest hea paluda, et nad annaksid teile ausat tagasisidet, kuidas nemad teid mingis olukorras näevad. Veendu, et sa selle protsessi ajal kaitseseisundisse ei lähe, ei solvu ja ei hakka end õigustama, sest sinu huvi ei ole see, et sa ennast õigustad, vaid mõista, kuidas teised sind näevad.

2. Mille/kelle ma täna paremaks tegin?

Ehk igaühe eesmärk on võtta midagi ja jätta see endast maha paremana kui siis, kui sa selle leidsid. Kui küsida endalt iga päev, millesa täna paremaks muutsid, on see hea viis hoida jalad maa peal ja fookuse paigas.

3. Kas ma olen enda väärtushinnangutele kindlaks jäänud?

On sul vahel sees selline paha tunne, et miski su elus ei ole päris paigas? See juhtub tavaliselt siis, kui ligi hiilivad väikesed käitumismustrid, mis ei ole meie väärtustega kooskõlas. Kui su üks olulisemaid väärtusi on veeta oma perega kvaliteetaega, kuid sa veedad töö juures pikki päeva, on õhus konflikt. Kui sa tahad, et see stressi tunne, et miski on paigast ära, ära kaoks, pead sa midagi ette võtma.

4. Kui ma saavutaks kõik enda eesmärgid, kuidas ma ennast siis tunneks? Kuidas saada see tunne kätte juba siis, kui sa oled alles töötamas, et need saavutada?

Eesmärgi poole püüdlemisel on üks olulisemaid oskusi lükata rahuldustunne edasi. Mis ei tähenda aga kaugeltki seda, et sa peaksid ennast halvasti tundma ajani mil sa jõuad finišisse. Sa saavutad rohkem ja naudid ka protsessi palju enam, kui sa ei oota lõpuni, et uhkust ja naudingut tunda, vaid oleksid uhke juba protsessi ajal ning naudiksid teadmist, et sa oled midagi suurt saavutamas.

5. Mille õppimiseks pole ma aega leidnud?

Maailm on suur ja see läheb aina suuremaks. Teadlased teoretiseerisid, et kunagi oleks võtnud see 1500 aastat, et kogunenud tarkus maailmas kahekordistuks. Nüüd võtab see aega vaid 1-2 aastat. Ära jää ajast maha!

6. Mis osaga ma elust lihtsalt lepin?

Kui sa lihtsalt lepid olemasolevaga, võtad sa vastu vähem, kui sa suuteline oled. Vahel me lepime perspektiivitutel töökohtadel. Teistel kordadel oleme suhetes, mis ei arene. Kui sa ei küsi endalt, kus ja miks sa mingis valdkonnas lepid olemasolevaga, on sellest raske välja saada.

7. Kus ma tahan enda eluga olla viie aasta pärast?

„Kui sa ei tea kuhu sa jõuda tahad, sobib sulle iga valitud tee”. Ehk kui sul on sihtmärk paigas, saad sa enda teekonda planeerida. Viis aastat on hea eesmärgiks võtta. See pole liiga kauges tulevikus, et sa ei suudaks end seal ettekujutada ja samas piisavalt kaugel, et sa võid otsustavaid muutuseid ette võtta.

8. Mida ma teeksin, kui ma ei kardaks?

Ellujäämise mõttes on hirm vajalik. See takistab sul oma kätt töötavasse blenderisse pistmast ja viiendalt korruselt alla hüppamast. Kuid hirmul on kombeks liialdada. Selle asemel, et sind kaitsta, ei lase see sul oma elu paremaks saada ega elada unistuste elu.

9. Kellel on omadused, mida sa soovid arendada?

Kui sa imetled kellegi omadusi, siis hea mäng oleks neid omadusi peegeldada ja mõelda, kuidas need enda ellu saada.

10. Mis probleemi me lahendame?

Oled sa kunagi viibinud koosolekul ja järsku mõistnud, et kõik ei rääkinud samast asjast? Mitte, et inimesed oleksid üksteisest püüdnud üle rääkida, vaid inimestel oli diskussiooni põhjustest erinev arusaam. Sageli aitab see, kui sõnastada probleem ja kirjutada see tahvlile, et kõik ühest asjast sama nurga alt räägiks.

11. Mis takistab mul tegemast asju, mida ma tegema peaksin?

Lihtne on õlgu kehitada ja öelda, et ma ei tea, mida teha. Kuid see on lihtsalt vabandus. Enamus ajast teame me täpselt, mida me tegema peaksime, kuid me ei ole lihtsalt nõus takistustega tegelema.

12. Kas sa oleksid mu mentor?

Seda küsimust võib olla ebamugav küsida, kuid enamjaolt ollakse nõus. Inimestele meeldib, kui neile alt üles vaadatakse ja teistega teadmiste jagamine tekitab ka alati hea tunde.

13. Mis on mu elu olulisim õppetund? Kas ma elan selle õppetunni järgi?

Vahel viskab elu meid lainega algusesse tagasi ja on õppetunde, mida me peame läbima korduvalt. Probleem on, et see õppetund, millega me silmitsi seisnud oleme, on uuesti läbi käies täpselt sama ebamugav.

Kokkuvõtteks: Keeruliste küsimuste küsimine on raske ja võib olla hästi ebamugav. Aga me ei õpi ega kasva, kui me oleme ainult seal, kus meil mugav on.

Allikas: huffingtonpost.com