Kõige esimene asi, mis tuleb golfist rääkides peas ümber sättida, on mõtteviis, et golf on ainult rikaste äripensionäride aeglane ajaviide. Tänapäevane golf on sama palju sport kui mis tahes teine spordiala, mis nõuab vastupidavust, loogilist mõtlemist ja võhma, annab vastu aga toonuse, hea tuju õues veedetud ajast ja välja tulnud löökidest. Loomulikult frustreerib golf ka absoluutse ahastuseni. Golf, erinevalt sellest, mis ehk välja paistab, on äärmiselt emotsionaalne mäng, kus aga etiketist tulenevalt rõõmustatakse pigem seesmiselt ja väljapeetult. Tagasihoidlikule, sissepoole elavale eestlasele parim viis ennast hästi tunda.

Golf on üks neist mängudest, mis on nauditav absoluutselt kõigile, seda olenemata pikkusest, kiirusest, tugevusest, paindlikkusest, soost või vanusest. Golfiga alustamiseks on vaja selgeks teha mängu etikett, muretseda vahendid ja teha selgeks, kus asub lähim golfiväljak. Eestis saab mängida näiteks Saaremaal, Otepääl, Pärnumaal, Tallinna läheduses mitmes kohas ja ka Ida-Virumaal.

Golfi mängitakse loodusliku muruga väljakul, mis on umbes 25–30 hektari suurune ja mitmekesise reljeefiga, kuhu kuulub nii looduslikke kui ka spetsiaalselt loodud takistusi – veesilmad, ojad, liivaaugud ja nii edasi. Täismõõtmelisel golfiväljakul on 18 auku ehk rada, millel mängida. Sihiks on läbida 18 rada kokku minimaalselt 72 löögiga. Täismõõtmetes golfiväljaku läbimine võtab aega umbes neli tundi, ligi 10-kilomeetrisel jalutuskäigul kulutatakse üle 2000 kilokalori.

Golf võib tunduda keerulise mänguna, kus õige löögi sooritamiseks on vaja teha valik kotitäie keppide vahel, võttes arvesse tuult ja rada, kehalist hoiakut ja veel piltlikult öeldes „sadat asja”. Huvitaval kombel tekibki hasart olla hea just sellel komplekssel alal. Põnev ajugümnastika koosluses 180ni tõusva pulsiga. Selle mängu juures tuleb ära unustada tihti tajutav yuppie'likkus või liigne glamuur.

Varustus ei mängi

Jõuame nüüd aruteluga siia, kus saab konkreetselt öelda, et golfi ei mängi varustus. Varustus loomulikult hõlbustab head lööki ja korrigeerib swing'il tehtud ebatäpsused, kuid mängib ikka inimene. Loomulikult läheb mängimiseks vaja erinevat varustust: golfikeppe, kinnast, palle, n-ö tiid (ingl tee), griinikahvlit, riideid, golfikäru jne.

Riiete osas ollakse golfis ehk kõige kriitilisemad – üldiselt ei tohi mängida teksades, dressides ja liiga lühikestes riietes (seda nii naiste kui ka meeste puhul). Meesprofid näiteks mängivad ainult pikkades pükstes. Jalanõud on ehk golfi riidevarustuse olulisim komponent, kuna mugav ja 10 kilomeetrit kannatav hea golfiking omab talla all ka harke, mis assisteerivad löögil ja sammul.

Golfi mänguvarustus on üsna kompleksne süsteem keppe ja muid vahendeid, mis kõik aitavad taas mõnusale mängutundele kaasa. Samas on võimalik 18 rada läbi mängida üksnes kolme kepiga, seda varianti muuseas algajatele ka soovitatakse. Põhjus on see, et esimese tegevusena on vaja selgeks saada paljunähtud golfi-swing.

Tulles aga tagasi varustuse juurde, siis golfiga alustamine nõuab teatavat alginvesteeringut – seda nii keppide, koti, riietuse kui ka green fee ehk mängutasu näol. Samas ei ole vaja esialgu kogu varustust kokku osta ega vaadata selleks riiuli kõige kõrgemat osa. Golfivarustus võiks kasvada koos oskuste arenemisega.

Golf nõuab aega – aega nii harrastamiseks kui ka selleks, et mäng selgeks saada. Arvestades, et mänguaega on 18 auguga väljakul umbes 4,5 tundi, siis tavaliselt võtab tunni või paar ka väljakule jõudmine ja hilisem saun, söök ja jook. Golfiga saab kenasti sisustada kogu päeva ning seetõttu ongi oluline kaasata golfi ka sõbrad, pere ja töökaaslased. Golfiga avaneb inimene, tema loomus ja iseloom. Kõige kiiremini 4,5 tunniga saab selgeks, millise inimesega on tegemist.

Sportlik härrasmeeste jalutus

Golfi ajalugu ulatub väga kaugetesse aegadesse. Golfi tegelik alge on siiani debati osaks, kuna sarnase loogikaga mängu on harrastatud nii Vana-Roomas, Hiinas, Pärsias, aga ka Prantsusmaal. Hollandis mängitud golfist on aga varasemaid teateid, juba aastatest 1200. Siis löödi pall kepiga vastavasse väravasse, mitte auku.

Teada on, et tänapäevane golf sai alguse Šotimaalt. Esmane kirjalik märkus sellest pärineb aastast 1457, kui kuningas James II keelas golfimängimise, kuna selle harrastamine segavat militaarset ettevalmistust. Kardeti, et golfi harrastamine ei võimalda harjutada vibulaskmist, mis oli julgeoleku seisukohast vajalikum. Aastast 1502 golfi mängukeeld Šotimaal tühistati, sest Inglismaaga oli sõlmitud rahu ja kuningas James IV oli golfi suur austaja.

Esimene golfiväljak asus ja asub tänaseni Šotimaal St. Andrewsis. See väljak asutati enne 1574. aastat ning peetakse tänapäevase golfi sünnipaigaks. Old Course nimelisel väljakul modifitseeriti mäng 22 rajalt praeguseks 18 rajaga mänguks. Tänapäeval käivad golfimängijad üle maailma St. Andrews'i omamoodi palverändudel.

Golf on juba vanast ajast tuntud kui härrasmeeste mäng ning selliselt tuleks sellesse suhtuda ka praegu – see ei välista aga sportliku jonni, võistlusmomendi või mõõduvõtu printsiipe. Golf on mõeldud kõigile huvilistele. Alati tasub golfiklubisse sisse astuda ja uurida, kuidas mängijaks saada ning väljakud ootavad igaühte, kes soovib katsetada vähe teistsugust sportlikku keskkonda. Linnud laulavad, päike paistab ja ojas vesi vuliseb … polegi muud teha, kui haarata kotist kepp ja panna pall joonele.

Viimane aeg end mänguga kurrsi viia, sest enne, kui sa mõistagi jõuad, on niit roheline ja mäng algab …

Golfi kiirsõnastik

Handicap – Iga mängija isiklik skoor, mille alusel pannakse mängijaid järjestusse. Handicap tekib mängijale golfi mängides vastavalt tema edukusele väljakul.

Green card – Golfimängu õigust tagav kahepäevase golfikoolituse sertifikaat, mis kinnitab, et golfi põhitõed ja reeglid on omandatud.

Pro – Klubi golfitreener.

Rada – Golfiväljak koosneb 18 rajast ehk august, millel peetakse eraldi löögihulkade arvestust.

Green – Golfiraja kõige rohelisem, madalama, siledama muruga osa, mis ümbritseb auku, kuhu pall lüüakse.

FairwayTee ja green'i vaheline pikk rajaosa, millel on sile muru, millel peaks pall augu suunal liikuma.

Rough – Golfiraja äärmised alad, kus on muru kordades pikem ja ebatasasem. Parima tulemuse saamiseks peaks neid osi rajast vältima.

Tee – Raja algus ehk ala, kust tehakse esimene löök. Tee tähistab ka puust pallihoidjat, millel avalööki teha.

Bunker – Nii nimetatakse golfirajal olevaid liivaauke ehk takistusi, millest tuleb mööda mängida.

RangeGolfiväljaku kauglöökide harjutusala.

Wood (puu) – Vanasti puust, tänapäeval metallist ja erinevatest komposiitmaterjalidest valmistatud munaja otsaga löögikepid, mida kasutatakse pikkade löökide sooritamiseks nii teelt kui ka murult.

Iron (raud) – Rauast lameda otsaga löögikepid, mis erinevad kepi laba kaldenurga järgi. Rauad (4–9) on mõeldud erinevate lühemate löökide sooritamiseks.

Sand wedge – Suure kaldenurgaga rauast löögikepp, mida kasutatakse peamiselt palli bunker'itest ehk liivaaukudest välja mängimisel.

Putter – Vertikaalselt sirge äärega rauast löögikepp, mida kasutatakse green'il palli auku löömiseks.

Swing – Keha ja löögikepi ühine liigutus, millega palli maas lüüakse. Tegemist on kompleksse liigutusega, mille tulemusel peaks pall löögikepile ette jääma ning lendu tõusma. Swing on selgelt golfimängu „püha graal”, mille poole püüeldakse.

Put Green'il tehtud pehme löök, millega püütakse palli auku saada.

Slice – Löögil tekkiv tahtmatu vint, mille tagajärjel võtab pall pärast sirgelt lendu suuna mängija poolt vaadates eemale.

Hook – Löögil tekkiv tahtmatu vint, mille tagajärjel võtab pall pärast sirgelt lendu suuna mängija poolt vaadates mängija poole. Väga head mängijad oskavad neid kahte tahtmatut tulemust ka kontrollida.

Par – Tähistab raja läbimiseks lubatud löökide arvu.

Birdie – Tähistab seda, kui rada läbitakse ühe võrra väiksema löökide arvuga, kui lubatud.

Eagle – Tähistab seda, kui rada läbitakse kahe võrra väiksema löökide arvuga, kui lubatud.

Albatros – Tähistab seda, kui rada läbitakse kolme võrra väiksema löökide arvuga, kui lubatud.

Bogey – Tähistab seda, kui rada läbitakse ühe võrra rohkemate löökide arvuga, kui lubatud.

Double-Bogey – Tähistab seda, kui rada läbitakse kahe võrra rohkemate löökide arvuga, kui lubatud.

Hole-In-One – Tähistab seda, kui rada läbitakse ainult ühe löögiga.