Mis on uisumatkad?

See on täiesti isemoodi matkamise viis, kus seltskond tõmbab jalga uisud ja kulgeb mööda kauneid järvi ning muid veekogusid, mis on talvise jääga kinni kaanetunud. Need kohad, kus tavaliselt sõidetakse, on muul ajal ligipääsmatud. Eriti rabalaukad. Peale selle muidugi mõnus kiirus ja emotsioon, mis Eesti talve vaieldamatult ühe parima tegevusega kaasneb. Panuse annavad ka geniaalselt lihtsad matkauisud, mis on väga kompaktsed ja kerged, sest koosnevad need ainult uisuterast ja klambrisüsteemist. Kuid see pole veel kõik. Matkauiskudel on päris pikad terad, umbes 50 cm. See muudab matkauisud üllatavalt stabiilseks ja kiireks.

Uisumatkade pidamise kohad ja populaarne uisuvideo Rummu vangla kohal

Matkauisutamiseks sobib igasugune avaveekogu, mis on lumetu ja peaaegu sile. Peaaegu sile sellepärast, et matkauisud ei nõua perfektselt siledat jääd. Väike lumi või konarused ei mõjuta sõitu. Tavaliselt on siiski head olud lääne pool, kuna seal on rabad tihtipeale vähema lumega ning Väinameri jäätub üpris kiirelt.

Uisuvideo Rummu vanglat katval jääl on hingematvalt kaunis, kuid selline erakordne jää ja vee läbipaistvus ei ole ebatavaline. Küll on Eestis selliseid veekogusid, kus vesi nii läbi paistab, kaunikesti vähe. Paljud meie järved ja veekogud on eutrofeerunud, seal on palju vetikaid ja need ei paista läbi.

Allikatoitelistes ja lubjarikastes veekogudes on nähtavus enamjaolt hea. Veel mängib rolli, kui kiirelt ja mis tingimustes jää on tekkinud. Selle kirjeldus aga nõuaks põhjalikumat selgitust.

Kuidas järvejää uisumatkaks sobivaks muutub?

Kõige kaunim on jää loomulikult siis, kui see on läbipaistev. Kõige läbipaistvam on esimene jää, mis tekib madalate miinuskraadide juures. Sellistel tingimustel tekkinud jää on väga plastne ja tugev. Peale selle võib jää paljaks saada muidugi sulades, kui jääle on sadanud lumi, aga saabuvad plusskraadid. Järgmine juhus on muidugi tugev tuul, mis kulutab lume jäält ära. Kui aga jää on veekogu katnud piisavalt kaua, siis ühel hetkel muutub ta valgeks, kuna hapnik läheb jää tekstuuri sisse ja siis läbipaistvus kaob. Või kui jää on tekkinud koos lumesajuga ja aeglaselt jäätunud.

Vajalik varustus

Uisumatkadel peavad kaasas olema 50-liitrine seljakott koos puusarihmaga, veekindlalt pakitud täiskomplekt varuriideid, jäänaasklid, jääpiik (või mõni muu vahend, millega pidevalt jää paksust mõõta), viskeliin (köis), soe jook termoses ja kõige vajalikum element on SÕBER. Sõber võiks siiski uiskudele jääda, mitte püüda teda enda seljakotti mahutada. Kui kõik vajalik kaasas, pole muud kui ainult uisud alla ja minek.

Uisumatk

Ootamatud juhtumised

Ei ole Raja Teele esimene ega viimane, kes uisutades vette prantsatab. Seda on paaril korral juhtunud ka 360 KRAADI korraldatud matkadel, kuigi jää on olnud eelnevalt kontrollitud. Jääle minnes on alati see oht, et võib midagi juhtuda. Sama on ka ükskõik mis muid tegevusi tehes: jalgrattaga võib kukkuda, joostes võib jala välja väänata jne. Selleks on vajalik ka see eespool loetletud varustus, et kukkumise korral oleks kõige hullem tulemus märjad riided.

Korraldame ka oma matkajuhtidele koolitusi, kus saab ise „ujuma minna”, august välja ronida kui ka oma kolleege päästa, et teadmised värsked püsiksid.

Vahva leid

Juhtus see alles mõni nädal tagasi uisumatkal, kui olime Palasi rabas uisutamas. Sõitsime ühe pundiga mööda peenikest kanalikest põhilaukast eemale ja rääkisime rabadest ja nende tekkest, kui ühtäkki, tavaliselt täiesti inimtühjas kohas, kus peale loomade kedagi ei liigu, ütleb üks matkalistest: „Oo, viis eurot!”. Ja nii oligi. Ümberringi männid, sinisest taevast siras päike ja laukajääs oli jäätunud viieeurone. Sai katsetada, kui tõhusad ja teravad on jäänaasklid, mis kaelas olid ning välja toksida rahatähe, mis oli umbes ühe sentimeetri sügaval jää sees. Seega tuleb uisumatkal alati silmad lahti hoida – nii kahtlaste kohtade suhtes kui ka ... ehk leiab mõne rahatähe.

Mida uisumatkajad suvel teevad?

Uisumatkajad unistavad talvest, päikselisest ilmast ning avaratest siledatest uisuväljadest, ja et tuul alati tagant oleks!

Uisumatk