Kullaotsijaid tabada püüdnud valitsuse lennuk pildistas hõimuplatsi, mida ümbritses varjualune (yano), mis on tuttav ka teistest Yanomami hõimudest (ala Brasiilia ja Venezuela piiri lähedal). Piirkond on valitsuse kaitse all aastast 1992 ja usutakse, et kaitsevööndis võib elada umbes 22000 inimest, kes on jaotunud rohketesse hõimudesse, millest vähemalt kolm ei ole iialgi välismaailmaga kontaktis olnud.

Iga varjualune avastatud hõimus kuulub eraldi perekonnale, kus on küll napilt ruumi, aga piisavalt, et riputada oma ase ja leida koht, kus hoida tagavarasid ning süüa teha. Vaatlus lennukilt lubab arvata, et selles hõimus võib elada umbes 100 inimest.


Kuid arvestades, et kullaotsijaid, kes piirkonnas ringi hulguvad, võib olla umbes 5000, siis kardetakse, et ka kohalikel pole enam pikka pidu. Ajalugu on näidanud, et kui põliselanikud ja sisserännanud segunevad, siis ei ole midagi head oodata, sest hõimusid on pea alati laastanud haigused, mis on nende jaoks surmavad, kuna neil puudub viiruste vastu immuunsus.


Sel aastal läbiviidud uuring näitas ka hirmutavat fakti, et ligi 90% põliselanikest kannatab elavhõbeda mürgistuse käes, mille põhjustab ebaseaduslik kaevandustöö, mida ümbritsevates vihmametsades korda saadetakse. Kuna kullaotsijad muutuvad aasta aastalt aina nahaalsemaks, tuleb ka valitsusel käed taskust välja võtta, kui nad soovivad sellist pärandit säilitada.


Allikas: http://www.iflscience.com/