Mingis mõttes võib rääkida paanikast, mis sarnaneb 70. ja 80. aastate alguse kvartsikriisi perioodiga, mil tehnoloogia areng tekitas klassikalise, ennekõike Šveitsi kellatööstuse maailmas korraliku kaose ja raputas ka selle kõige tugevamaid alustalasid. Paistab, et ajaloost on õpitud ja kellatootjad on kohanenud enam kui kunagi varem.

Vintage-ülikonnakell

Nii on oma algse olemuse otsingud ja hingeellu vaatamine viinud kellatootjad tagasi traditsioonilise n-ö vana kooli kella juurde. Praegu teeb suurejoonelist tagasitulekut vintage-stiilis ülikonnakell, mida naljatlevalt ka „vanaisa kellaks” kutsutakse, kuid on saanud nooruslikult värske ja moodsa väljanägemise.

Viimased paarkümmend aastat on võimsat võidukäiku teinud nn moekell – eksperimenteeriv ja natuke edvistav, moehooaegadega kooskõlas, pidevas muutumises moeloojate ja disainerite väljendus –, ning traditsioonilise stiiliga käekella mõnevõrra enda varju jätnud. Selles mõttes on värskendav näha kellamaailma tagasipöördumist oma juurte juurde.

Ülikonnakell peab väljendama elegantsust ja lihtsust – õhuke korpus ja rafineeritud tasakaalus sihverplaat. Ülikonnakella rihm peaks olema nahast. Metallrihm on traditsiooniliselt pigem päevakellale sobilik ja sportlikuma alatooniga. Selline klassikaline soliidne ülikonnakell peaks kindlasti iga endast lugupidava kaasaegse härrasmehe aksessuaarivalikus olema – see on täiuslik lisand iga ülikonna juurde, väljendades selle kandja suhtumist ja maitsekust.

Kuu faasid – ajatu lisafunktsioon (komplikatsioon) minevikust

„Jällegi Sa orus, mäel, hõbekangast kood, mulle nagu võluväel, selgust hinge tood,” kirjutas Johann Wolfgang von Goethe oma noorpõlve Weimari aastatel luuletuses „Kuule”. Aegade algusest on kuu inspireerinud ühtmoodi nii kunstnikke kui ka teadlasi. Just kuu on element, mis võimaldab kellameistritel mängida oma lüürilise ja romantilise küljega.

Kuu faase hakati kelladel kujutama juba päris kaua aega tagasi. Esimesed kuu kujutisega seinakellad on teada 16. sajandi algusest. 1920. aastatel leidis kuu faaside funktsioon tee ka käekellale, mis kogus just sel kümnendil maailmas populaarsust.

1970. aastatel, kvartskella õitsengu ajal, läksid mehaanilised kellad mõnes mõttes moest välja ja see võrratu astroloogiline kellakomplikatsioon kuhtus koos nendega. Kui 80. aastatel nn kvartsikriis lõpusirgele jõudis ja mehaaniline kell oma võrratut renessanssi alustas, puhus Šveitsi kellatootja Blancpain uue elu sisse ka astroloogilisele komplikatsioonile, esitledes ajanäitajat Calibre 6395 Moonphase. See täiskalendriga kell näitab nädalapäevi, kuud ja kuupäevi ning kujutab esmakordselt kuud armastusväärselt naeratava näoga (kooskõlas motoga „Kes viimasena naerab, naerab paremini”). See kell osutus nii populaarseks, et Blancpain mitte ainult ei jätkanud kuu faaside näiduga kellade valmistamist, vaid ka paljud teised kellatootjad kaasasid selle funktsiooniga kella tootevalikusse.

Praeguseks on pea kõikidel kellatootjatel ette näidata oma kuu faaside funktsiooniga kunstiteos ja seda nii mehaaniliste kui ka kvartskellade valikus. Sellise kellaga kanname endaga kaasas pidevas liikumises ja kindlas korrapärases ringluses spikrit, mis räägib meile maailma ja selle merede mõõnade ja tõusude universumist ning annab teada, millal on hea aeg uuteks algusteks ja aja mahavõtmiseks. Kuu faaside funktsioon ei ole kindlasti mitte lihtsalt üks paljudest lisavõimalustest, mida ekraanil kuvada, vaid ka märk kellameistrite oskuslikkusest ja kunstilisest väljendusest.

Värvid

Vaieldamatu meestekella sihverplaatide värvistaar on muidugi sinine – sügav, soliidne, kuninglik. Ilmselt ei ole kellatootjat, kelle mingis kollektsioonis ei oleks üht või enam mudelit, millele annaks luksuslikkust juurde sinine sihverplaat või nahkrihm. Sinise domineerivat trendi on olnud märgata juba aastaid, aga võib julgelt öelda, et 2017. aasta kevadsuvised kollektsioonid võimaldavad meil leida endale sobiva sinise kella paljudest stiilivalikutest – soliidsest sportlikuni, ülikonna juurde või rannapiknikule.

Värvidega mängimist võimaldavad veel viimastel aastatel kellamaailma hullutanud nn Nato rihmad. Nato rihmad on algselt pärit Briti sõjaväest, kus sukeldujad kandsid tugevast nailonist rihmasid märgadel kalipsodel. Vaatamata sellele, et rihmad olid algselt loodud rooste vältimise funktsionaalsel eesmärgil, on nende väljanägemine ja mitmekülgsus ääretult atraktiivne ning kuna Nato rihmad on kellakandjal endal väga lihtsalt vahetatavad, võimaldab see ühest kellast luua erinevaid vastavalt olukorrale ning riidevalikule sobivaid versioone.

Saabuvas kevadsuvises hooajas on loomulikult värvilistel Nato rihmadel eriti tähtis koht. Muide, Sean Connery, veel üks Nato rihmade austaja, kandis James Bondi filmis „Kuldsõrm” oma kella Nato rihmal. Praeguseks on Nato rihm populaarsem kui kunagi varem.

Üks on kindel – tehnoloogia areneb ja nutikell sellega koos. Samas on klassikaline käekell koos oma nooruskuuri läbinud disaininüanssidega taas nõudmas endale kohta mehe elus kui üks märgilisemaid aksessuaare, väljendamaks kellakandja isikupära ning austust traditsioonide ja ajatute väärtuste vastu.

Vastus nutikellade pealekäigule

Horoloogiline nutikell, mis näeb välja nagu klassikaline ja hinnatud Šveitsi käekell, aga on ka nutikas. Kell toimib aktiivsusmonitorina, omab maailmakella funktsiooni, teavitab telefoni tulevatest sõnumitest ja kõnedest.