See on õigupoolest vägagi väärt nõuanne. Kui ikka kõht koriseb, tormame esimesse supermarketisse ja kuhjame korvi täis ahvatlevalt kirevaid karbikesi, mis sisaldavad kergesti töödeldavaid ning hõlpsasti keresse keeratavaid toitaineid. Jah, muidugi me teame, et sellised produktid ei ole tervislikud ning pärast kiirtempos söögiorgiat piinab meid räige süütunne, aga kõht on ju nii tühi!
Lohutame ennast: hea küll, täna veel võib, aga komme hakkan kindlasti toitumist jälgima… Ja lõputu oravaratas hakkab taas otsast peale.

Millised on peamised vead, mida kipume toitu ostes tegema?

1. Me ei alusta juurikate osakonnast.
Toidupoes on juurikad ja puuviljad sätitud suhteliselt sissepääsu
lähedale. Ära ignoreeri seda kirevat ning toitvat osakonda. Loobi toidukorvi midagi enamat kui paar tomatit ja peotäis õunu.
Mõtle selle peale, kuidas juurikate abil oma toidukorda paremaks tuunida. Näiteks keedetud kartulite asemele sobib hästi aurutatud (köögikombainis peenestatud või selle puudumisel riivitud – ja pannil hautatud) lillkapsas. Või rebi ligi üks suvikõrvits, kerge guugeldamine annab sulle selle odava ning maitsva köögivilja suurepärased retseptid. Hea asi, tasub proovida.

2. Ignoreerime külmutatud ning purgitoite.
Jah, loomulikult, värsked puuviljad on jumalikud ning keegi ütles, et purgitoit on mürgine, kuna plekkpurgist imenduvad toitu toksiinid. Või käis jutt hoopis ohtlike jäätmete matmisest? Ei mäleta…
Tõsiasi on see, et köögiviljad ning marjad on kiirkülmutatud nende parimas küpsusastmes. Puuviljaletis esile pandud hõrgutised on kahtlemata ahvatlevad, sest nad lõhnavad hästi, on pehmed ning kutsuvad, aga külmutatud tooted on üldiselt soodsamad ning ei sisalda vitamiine sugugi vähem kui nende pehmed liigikaaslased.

Purgitoidu puhul ei saa üle ega ümber ubade, herneste, kikerherneste eelisest võrreldes keetmata variandiga. Konserveeritud kaunviljalistel pole häda midagi, need on maitsvad ning nendega saab toimetada praktiliselt kohe pärast purgi lahti koukimist. Tooreste ubade ja hernestega peate mässama vähemalt pool päeva, enne kui saate need söögikõlbulikuks. Just nimelt PEATE, sest ebapiisavalt töödeldud oad sisaldavad mürgiseid aineid. Samamoodi on head kõikvõimalikud purustatud purgitomatid, tomatikastmed ja marineeritud tomateid. Osta tooreid tomateid ja üritada seda tomatiplödi ise toota – härrased, jätkem see töö Itaalia ning Malaisia osavnäppudele.

3. Me ei loe toodetel olevaid silte.
Selge see, sul on kiire, kõht on tühi ja silte loevad ainult pooletoobised toiduhullud.
Rahune, hinga korraks sisse ja võta kätte esimene toidupakk, mille oled korvi pannud. Loe, kui palju on selles tootes süsivesikuid, kui palju suhkrut, kas lisaainete nimekiri tundub kole pikk? Avastasid ehmatuseks, et sinu vorstikesed sisaldavad liha ainult 10%? Selgub, et sa ei ole ostnud juustu, vaid juustulaadset toodet, mis on kokku miksitud jumal teab millest?

Lisaks toitainete koostisele jälgi ka portsjonite energiasisaldust. Võib tunduda uskumatu, aga klaas keefiri, paar juustuvõileiba ning jäätis annavad kokku samasuguse energialaksu nagu sinu hoolikalt planeeritud õhtusöök. Loe ja uuri julgelt, mida pakendite peal kirjutatakse: isegi sinu ülemus ning golfipartner teevad samamoodi (võibolla salaja, aga ikkagi!).

4. Me ei suuda vastu panna inimlikule ahnusele.
Astu mistahes toidupoodi, ja sulle virutavad vastu silmi kõikvõimalikud sooduspakkumised. Osta kolm, maksad kahe eest! Nüüd kaheliitrine pudel 20% soodsamalt! Ainult täna liitrine šokolaadijäätis poole hinnaga, kliendikaarti kasutades kaks karpi koguni -60%! Ja nii edasi.

Võib-olla tulid sa otsusekindlalt poodi, et osta vaid hädavajalikud toitained mitmekülgseks ja tervislikuks õhtusöögiks. Aga on kuramuse raske vastu panna suurtele karjuvatele siltidele, mis ütlevad selgelt, kui tark oleks hetkel osta seda või toda. Ja teisipidi, juhust mitte kasutades oleksid sa ju otsekui lollike, kes ei oska raha väärtust hinnata. Ja näe, seal on kena näitsik, kes pakub sulle naerusui tasuta ampsu uuest jogurtist või krõmpsuvat tükki soodusnäkileivast. Amps, krõmps, nämm – tõesti hea! Ja odav ka!

Hea küll, ma täna ostan. Aga homme hakkan korralikult dieeti pidama. Oravaratas…
Kokkuvõte: Toidupoe külastamine ei ole nii lihtne, kui paistab: see on otsekui ahvatlevate püüniste võrk, mille on üles seadnud ahned kaupmehed, et sinust välja pigistada lisaeuroke.

Kuidas kõigele sellele vastu seista?

  • Enne toidupoodi minekut söö kõht täis (kui süüa ei ole, joo vett, aitab ka).
  • Planeeri, mida soovid osta, tee nimekiri.
  • Võta kaasa ligikaudne summa sularaha, mida sa poes vajad. Mitte rohkem!
  • Võimaluse korral ära võta pakutud ampsu tootenäidistest – nende eesmärk ongi sinu hammas verele tõmmata.
  • Sooduspakkumistest EI PEA kinni hakkama, sageli on tegemist aeguma hakkava kauba või ladude ülejäägi mahaparseldamisega.