Vanemad uuringud on püüdnud välja selgitada, mis paneb laulu inimese peas „kummitama” ja on tehtud järeldusi, et neid põhjuseid võib olla mitmeid: kui palju kordi sa seda muusikapala kuulnud oled ning millal ja kus sa seda lugu esmakordselt kuulsid. Need faktorid võivad selle konkreetse loo pealtnäha täiesti spontaanselt peas mängima panna. Näiteks, kui sa said öölaulupeol „Koitu” kuuldes suure elamuse osaliseks, siis võib vabalt üritusest artikli lugemine selle uuesti su meeltesse kaikuma panna.

Kuid lisaks sellistele assotsiatsioonidele, mis peas tekivad, oskavad laulude tootajd lugusid üles ehitada nii, et need oleksid võimalikult kummitamaajavad. Suurbritannias läbiviidud hiljutine uuring seda just järeldaski, et paljud tänapäeva muusikaprodutsendid valdavad seda kunsti, kuidas teha täpselt selliseid lugusid, mis peale paari kuulamist su kõrvu kaikuma jäävad, tahad sa seda või mitte.

Uuringus osales 3000 inimest ning erinevaid küsimusi kasutades püüti leida peas ketravate lugude ühiseid jooni ning peamisteks ühisteks tunnusteks olid: rõõmsad ja tempokad laulud, kergesti meeldejääv meloodia, korduvad noodid. Välja joonistus ka üheksa laulu, mis kõige enam inimeste pähe enda pesa teinud oli.

1. Can’t Get You Out Of My Head - Kylie Minogue

2. Don’t Stop Believin’ – Journey

3. Somebody That I Used To Know – Gotye

4. Moves Like Jagger - Maroon 5

5. California Gurls - Katy Perry

6. Bohemian Rhapsody – Queen

7. Alejandro - Lady Gaga

8. Poker Face - Lady Gaga

9. Bad Romance - Lady Gaga

Tundub, et Gaga tiim teab, mida nad teevad ja need Emmyd ja EMAd ei ole preilile tulnud tühjalt kohalt.

Miljoni dollari küsimus on aga see, et kuidas need lood enda peast välja saada?

1. Ära võitle sellele vastu. Kui sa avastad, et Gaga on su pähe oma „Pokerface” lauluga elama jäänud, siis uurijad ütlesid, et üks viis see sealt ära saada, võib olla see, et sa mängid kogu loo algusest lõpuni läbi. Enamjaolt on peas refrään, aga kui sa lisad sinna ka salmi osad, on suurem tõenäosus, et see pidev kordus su peas kaob.

2. Tõmba tähelepanu eemale kuulates mõnd teist laulu. Uuringus teatasid osalejad, et neid aitas väga Suurbritannia hümn „God Save the Queen”. Vaevalt, et eestlased peavad võõrast hümni selleks nüüd selgeks õppima. Proovi Eesti hümniga ja laula enda peas korra läbi. Loodetavasti aitab.

Allikas: menshealth.com