Protsess iseenesest on väga lihtne: võitlejad, kes seisavad üksteisest mõnekümne sentimeetri kaugusel, vaatavad üksteisele intensiivselt otsa, samal ajal kui fännid koos pressiga seda eemalt põrnitsevad. Võitlejad võivad olla agressiivsed, mängulised, ülbed, sõbralikud, teatraalsed, tuimad ja isegi õnnelikud. Mis iganes viisi nad endale sobivaks valivad, on nad enamjaolt meelelahutuslikud. Paljud MMA võitlejad on sama tuntud jõllitamisprotsessi poolest, kui neid teatakse endi eduka võitluse tõttu.

Selline üksteise silma vaatamise komme on ülevõetud poksiringist ja täna on see laialt levinud ka teiste võitluskunstide harrastajatel ja eelkõige käib see kaasas MMAga. Poksi võitluseelsest jõllitamisest võib tõendeid leida juba 1930ndatest pärit fotodelt, kus poksijad seisavad erinevates poosides ja vaatavad üksteist. Juba siis mõisteti, et lisaks poksijate võimalusele üksteist psühholoogiliselt mõjutada, on see ka hea viis teha matšile promo (pildid, kajastus).

Üksteisele lähedalt otsa vaatamine on paljude MMA võitlejate sõnul võimalus vaadata teise inimese hinge. Muuta teise inimese lähedus, keda sa lähiajal klobima hakkad, enda jaoks võimalikult mugavaks. Võimalus teist enda pilgu või olekuga heidutada.

Osad võitlejad ei pea sellest traditsioonist aga suurt midagi. On neid, kes kasutavad seda momenti hoopis selleks, et naerma puhkeda. On neid, kes hakkavad hoopis lollitama. Kuid on ka neid, kes jõllitamisprotsessi ajal enda rahuoleku kaotavad ja kogu asi lõpeb madinaga, mida seltskond tagasi hoidma peab. Sellised olukorrad on harva juhuslikud, sest kui need on niigi avalikkuse tähelepanu püüdmiseks, siis kui lisada sinna üks kähmlus, on tähelepanu mitmekordne. Suurem huvi on kohe ka võitslusele pileti müügis, sest kui juba kaalumise ruumis läks andmiseks, siis mis võib veel ringis juhtuma hakata...

UFC president Dana White nimetas võitlejate jõllitamist võitluse järgselt teiseks parimaks asjaks. Kui varem olid need olukorrad vaid pressile ja meediale mõeldud, siis nüüd tehakse paljud kaalumised koos jõllitamisega lava peal, mille vaatamiseks müüakse eraldi pileteid. Selle tõuke andis suures osas Mike Tyson, kes oli sageli vastase kallal enne, kui ringi üldse jõuti.

Seega, seda intensivset jõllitamist peavad küll teatud võitejad oluliseks, et vastast heidutada ja tundma õppida, kuid tegelik põhjus peitub siiski võimaluses müüa võitlusele rohkelt pileteid, sest järgmisel päeval on kõikides portaalides ja lehtedes pildid üksteisele hinge põrnitsevatest tüüpidest, kes ei jõua ära oodata, et üksteisel hambad välja lüüa.

Allikas: www.atlasobscura.com