Eelistustega on teine lugu, sest need tekivad paljude äärmiselt pisemate tegurite koostöös. Mina olen mees, kuid ei lähe arvesse, kuna naudin igat jooki, kui see on serveeritud õigetel tingimustel, temperatuuril ja seltskonnas. Tööalaselt naudin tihti ka jooke, mis on serveeritud valesti. Selge on aga see, et minule kui mehele ei ole vaja maha müüa mulliveine, samuti siidreid ja teisi naiselikeks peetud jooke.

Mehed üldjoontes naudivad pigem õlut ja viina. Miks? Sellele on tõenäoliselt palju erinevaid seletusi, millest pooled on seotud maitsete ja pooled stereotüüpidega. Mehed joovad kangeid ja käredamaitselisi jooke, pehmemad joogid kuuluvad aga naiste ampluaasse. Eelistustega on aga nii, et kui need on läbi mõeldud ja proovitud, ei saa nendega võidelda. Samas kui jonnitakse niisama, siis tuleb neid tundeid muuta. Aga … mingil juhul ei tohi lükata mulliveine ja siidreid kõrvale teadmatusest.

Mis on mis mullimaailmas?

Kõige paremini tuntud vahuvein on kahtlemata šampanja. Seda toodetakse ainult Champagne’i piirkonnas Prantsusmaal ning mujal toodetud vahuveinile seda peent ja esmaklassilist veini tähistavat nime panna ei või. Peamised viinamarjasordid, mida Champagne’is kasvatatakse, on Pinot Noir, Chardonnay ja Pinot Meunier.

Tuntuselt teisele kohale saab tõsta Itaaliast tuleva vino frizzante ehk Prosecco, mis pärineb konkreetselt ja peamiselt Venetost. Itaalia teistest piirkondadest pakutakse siinsetele joogiriiulitele veel näiteks Lambruscot, Astit ja Franciacortat.

Kuni 1970. aastani valmistati vahuveine šampanja nime all ka Hispaanias. Elu oli ilus, kuni prantslased keelasid tuntuse kasvu tõttu Champagne’i nime kasutamise. 90% ulatuses Katalooniast tulevad vahuveinid nimetati toona ümber Cavaks – nimi tuleneb veini laagerdamiseks kasutatavate kivikeldrite nimest. Hispaania Cavat valmistatakse tänini klassikalisel šampanja meetodil. Luksemburgi vahuveine nimetatakse Crémant de Luxembourgiks. Saksamaal toodetakse aga vahuveine Sekti nime all.

Siider erineb kahel olulisel põhjusel: on valmistatud õunast ja sel on enamasti ainult pool vahuveinide kraadidest. Aus siider tuleb Normandiast või Inglismaalt ning selle joogi valmistamiseks pole vaja teha muud kui veinist mulliga jook kääritada. Siidrit tahetakse pidada vahuveinidest vähem peenemaks, kuna ei ole valmistatud kääritusjookide kuningannast ehk viinamarjast, kuid see on ekslik lähenemine. Siidri elegantsi tuleb õppida tundma ja austama.

Lahendus: kokteilid

Mõni nädal tagasi Eesti parima baarmeni valimise žüriis istudes sain aru, kuidas tegelikult meestele mulliveini, sealhulgas siidrit, maha müüa ja neid seda ka armastama panna. Vastuseks on kokteilid. Võistluste kõige meestelembesema segujoogi pani kokku noor baarmen, kes kohustuslikuna kokteilis olema pidanud Cavale segas hulka kvaliteetset burbooni ehk head Kentucky viskit. Tulemuseks oli äärmiselt mehelik mulline jook, mis ühe korraga maitses kevadiselt ja värskelt, samal hetkel krehvtiselt ja kangelt.

Sama võistluse teine baarmen segas Cavasse ühte maailma parimat rummi ehk Zacapat. Jälle üks äärmiselt huvitav viis, kuidas mulliveinile teine elu anda. Tuleb tunnistada, et ka mulle kui mulliveini austajale mõjusid need kokteilid värskendavalt ja uuenduslikult. Üldiselt ei tasu vaadata ühelegi mulliga veinile või siidrile otsa pilguga, et nendest ei saa ega tohiks kokteile segada. Loomulikult tasuks hoiduda liiga kallite jookide segamisest.

Igaks elujuhtumiks peab valmis olema

Kõigepealt on vaja ümber lükata kolm väärarusaama, mis on seotud mullitavate veinidega. Esiteks ei ole tõsi, et kõik mulliga veinid on magusad. Teiseks ei ole tõsi, et kõik mõnusad ja elamust pakkuvad mulliveinid on kallid. Kolmandaks tuleb aru saada, et mulliga veine võib juua igal ajal, iga toidu kõrvale ja igas seltskonnas. Ärgem laskem end eksitada vanadest moraalireeglitest ning laseme korkidel pudelitelt maha lennata.

Elujuhtumid on erinevad ja nõuavad erinevat lähenemist, mis tähendab, et alati ei saa vedada situatsioonidest läbi üksnes õlle ja viinaga. See tähendab, et tuttav peaks olema ka jookidega, mis ei ole otseselt meeste ampluaas. Aga soovitus on meestele lihtne: avage ühel kenal päeval üksinda pudel Cavat või Proseccot ja jooge seda jahutatuna suurest pokaalist. Uurige seda jooki, süüvige. Uskuge, see hakkab teile meeldima.