Ta on su kõrval, kui sa läbid depressiivseid perioode. Tema on see, kes sind vormis hoiab, sest korteris elades, pole sul valikut – koer vajab väljas jalutamist. Kui sul on olnud kohutav päev töö juures, siis võid olla kindel, et kodus nukrutsedes tuleb ta ja paneb enda lõua sulle sülle ning ohkab koos sinuga. Kui sul on koledad kingad, siis ta närib need ribadeks. Ta ei diskrimineeri- ta teeb sama ka ilusate kingadega. Ta on kõige truum sõber, keda sa kunagi endale tahta võiksid. Sa ei pea temaga isegi hästi käituma, ta annab ikka andeks ja armastab sind. Loodetavasti sa siiski teed seda.

Sa tead seda kõike isegi ja sa võtsid endale koera. Käisid varjupaigas, teie pilgud kohtusid ja siin ta nüüd istub, keset sinu elutuba, õrnalt murelikult vilisedes. Mis nüüd saama hakkab?

Su koer on tõenäoliselt valiv sööja. Ära muretse selle pärast.

Paljud on kogenud, et varjupaigast võetud koer ei söö seda imelist lobi, mida talle nina alla pannakse. Sa võid minna poodi ja osta kõige enam reklaamitud ning rohkem soovitatud krõbinaid, viid selle koju ja ta ei tee teist nägugi. Segad selle enda toiduga, paned suured viilud vorsti peale ja ei midagi! Ära muretse, see on täiesti normaalne. Pane ennast sarnasesse olukorda, oletame, et sa oled harjunud oma kotleti ja kartuliga ning nüüd viiakse sind uude kohta, kus sulle antakse ette kauss piimasuppi. Sa oled juba niigi stressis, et sind kusagile ära viidi ja teiseks oled sa harjunud oma pihvi ning kartuliga. Koeral võtab aega, et harjuda uue toidu ja uue rutiiniga. Anna talle seda. Mõnel võib see mitu päeva võtta. Ära muretse, ta ei sure nälga, vaid see uue eluga harjumine nõuab algul oma.

Ära mine närvi, kui sa ei saa koeraga kohe täit klappi.

Koera jaoks oled sa võõras, karvane koletis, kes ta oma kodust ära vedas. Ta oli vana koduga harjunud ja nüüd on ta uues kohas, kus ei ole enam vanu sõpru ja üldse kõik on valesti. Mis kõige tähtsam, miks sa majas ilma kingadeta käid? Seda pole ta varem näinud. Ära võta isiklikult, kui alguses su koer sinust välja ei tee ja sind väldib. Ta võib isegi otsustada teise tuppa minna, kui sina ruumi sisened. See võib kesta suisa terve nädala. Kui ta mõistab, mis imelise inimese ta endale peremeheks saanud on, küll ta ka sinu seltskonda hindama hakkab.

Õnnetusi võib juhtuda. Ära mine endast välja.

Kui su koer nurka kuseb või junni poetab, siis ära karju ta peale. Sageli koerad ei mõista, miks neid karistatakse ja see ajab neid veelgi enam segadusse. Selle asemel, et enda viha koera peal välja elada, kükita ta juurde, võta õrnalt ta pea enda käte vahele ja ütle kindlal toonil „Ei!” Selline lähenemine tundub toimivat. Kindlasti on see mõistlikum ja tervislikum, kui koera peale arutult karjuda ja ta nägu väljaheitesse toppida.

Pane koera taiplikkus proovile.

Koerad vajavad enamat, kui lihtsalt trenni ja armastust. Paljud koeraomanikud unustavad koera ühe tähtsaima omaduse – koerad on targad. Ära läbi temaga ühte ja sama lihtsat rutiini, vaid pane ta proovile. Peida näiteks mõni piiksuv lelu tema voodi alla ja las ta nuputab, kust see heli tuleb. Pane mõni koeramaius keerulisse kohta, kuhu jõudmiseks tuleb tal enda nupukust kasutada ja jälgi seda. See on hämmastav, mis lahenduste peale koerad tulla võivad, kui neid proovile panna.

Koera pidamist võib mingis osas võrrelda lapsega omamisega. Koerad söövad, magavad, kakavad, ajavad su endast välja ja nendega on väga lõbus. Kui sa oled koera suhtes vastutustundlik ja hooliv, siis koer omakorda muudab su paremaks ja vastutustundlikumaks inimeseks.