“Twin Peaksi” loojad David Lynch ja Mark Frost on terve hooaja kaasstsenaristid ja Lynch režissöör.

Sari kujutab kohaliku koolitüdruku Laura Palmeri (Sheryl Lee) mõrva uurimist.

Pärast 25. aastat tuleb “Twin Peaks” uute osadega taas tele-ekraanidele ning seekord interenetitelevisioonis Viaplay. Värsked osad on jätkuks originaalsarjale ja sündmustik toimub tänapäeval.

Ja olenemata sellest, kas sa oled tõsine “Twin Peaksi” fänn ja vajad kerget meeldetuletust või oled hoopis uustulnuk, kes ei tea üldse, millest jutt, siis siin on sulle olulised faktid, mida sa peaksid teadma enne, kui külastad taas kohta, mida nähti viimati 90ndate alguses. Seega vala endale heaga suur tass mõnusat kohvi ning sukeldu “Twin Peaksi” maailma.

Milliste vanade tegelaskujudega on sul võimalus taas kohtuda

“Twin Peaksi” suurimaks tõmbenumbriks on selle põhitegelased, kellega on sul võimalus kohtuda ka nüüd, 25 aastat hiljem: Kyle MacLachlan (agent Dale Cooper), Sheryl Lee (Laura Palmer), Ray Wise (Leland Palmer), Sherilyn Fenn (Audrey Horne), Dana Ashbrook (Bobby Briggs), Mädchen Amick (Shelly Johnson), Grace Zabriskie (Sarah Palmer), David Lynch (Gordon Cole), Michael Horse (Deputy Hawk), Harry Goaz (Deputy Andy Brennan), Kimmy Robertson (Lucy Moran), Peggy Lipton (Norma Jennings), Gary Hershberger (Mike Nelson), Everett McGill (suur Ed Hurley), Wendy Robie (Nadine Hurley), Richard Beymer (Benjamin Horne), David Patrick Kelly (Jerry Horne), James Marshall (James Hurley) ja Russ Tamblyn (Dr. Jacoby), Walter Olkewicz (Jacques Renault), Phoebe Augustine (Ronette Pulaski), David Duchovny (agent Denise Bryson), Charlotte Stewart (Betty Briggs), Al Strobel (ühekäeline mees), Carel Struycken (hiiglane), Marvin “Marv” Rosand (kokk söögikohas Double R), Julee Cruise (laulja), Alicia Witt (Gersten Hayward), Bellina Martin Logan (Louie “Birdsong” Budway) ja Andrea Hays (Heidi).

Miguel Ferrer (Albert Rosenfield), Warren Frost (Doc Hayward) ja Catherine E. Coulson (The Log Lady) on kolm tähelepanu väärivat tegelaskuju, keda saame kahjuks viimast korda “Twin Peaksis” näha, sest nad lahkusid meie seast eelmisel aastal, pärast võtete lõppu.

Osatäitjad, keda “Twin Peaksi” uutes osades ei kohta

Kui enamus vanadest tegelaskujudest naasevad “Twin Peaksi”, siis on ka neid, keda me uutes osades enam ei kohta: Lara Flynn Boyle (Donna Hayward), Michael Ontkean (šerif Harry S. Truman), Joan Chen (Josie Packard), Piper Laurie (Catherine Martell), David Bowie (agent Phillip Jeffries), Chris Mulkey (Hank Jennings), Heather Graham (Annie Blackburne), Michael Anderson, Jack Nance (Pete Martell), Don Davis (Major Garland Briggs), Frank Silva (BOB), Eric Da Re (Leo Johnson) ja Billy Zane (John Justice Wheeler).

Boyle’i kaotus on korvamatu, kuid Haywardi pere esindab uutes osades Alicia Witt. Andersoni loobumine “Twin Peaksis” osalemisest palgaläbirääkimiste tõttu on samuti paras nördimus, kuid kõige suuremaks kaotuseks võib pidada Michael Ontkean’i (šerif Truman), keda peeti “Twin Peaksi” üheks põhitegelaseks.

Silva, Nance, Davis ja Bowie on kahjuks nende 25 aasta sees meie seast lahkunud. Arvestades aga Silva ikoonilist etteastet, tekib küsimus, kuidas lugu ilma temata edasi läheb.

Uued näod

“Twin Peaksi” uutes osades ei mängi vaid vanad osatäitjad vaid oodata on ka uusi nägusid, kellest tuntuimad on näiteks Amanda Seyfried, Michael Cera, Naomi Watts, Laura Dern, Ernie Hudson, Ashley Judd, Tim Roth ja Jennifer Jason Leigh. Nende poolt mängitavate karakterite osatähtsus on hetkel veel teadmata, kuid arvatakse, et vähesed neist mängivad rohkem kui kahes osas.

Laura Palmeri pärand

Kui sa pole varem “Twin Peaksist” midagi kuulnud, siis sul võib tekkida küsimus, kes on Laura Palmer. Tema tegelaskuju tähendas kõigi jaoks midagi - ta oli musterõpilane, lõpuballi kuninganna ja keegi kes panustas oma kogukonna hüvanguks heategevusliku tööga. Kuid Palmeril oli ka tume pool: kokaiinisõltuvus, kalduvus vägivaldsetesse suhetesse laskuda ning prostitutsioon.

Tema vastuoluline elu oli see, mis tegi tema šokeeriva mõrva nii raskesti lahendatavaks. Mis viis antud tegelaskuju nii äärmuslikesse seikadesse ning kes tahtis tema surma? Kogu esimese hooaja põhiküsimuseks on, kes tappis Laura Palmeri. Küsimus leiab lahenduse alles teisel hooajal, kui tuleb välja, et Palmeri tappis tema isa, kes oli kurjast vaimust (BOB) vaevatud. Kui “Twin Peaksi” režissöör Lynch oleks saanud oma tahtmise, ei teaks me võibolla siiani, kes Laura Palmeri tappis. Uued osad toovad aga uusi paljastusi ja lugu läheb edasi.

See juhtub taas

“See juhtub taas” on lause, mida on kasutatud erinevatel “Twin Peaksi” promoklippidel ja reklaamplakatitel. Võiks eeldada, et tegu on lihtsalt lausega, mis reklaamib uusi osasid, kuid õige fänn teab paremini. Seda lauset kasutas 25 aastat tagasi tegelaskuju, keda kutsuti hiiglaseks, kohe pärast seda, kui BOB tappis Laura Palmeri nõbu Maddie Fergusoni.

Teisisõnu, tundub, et BOB tegutseb taas, mis tähendab, et keegi pole kaitstud tema metsiku raevu eest.

Tasub veel mainida, miks “Twin Peaksi” uued osad jõuavad eetrisse alles nüüd, 25 aastat hiljem. Nimelt 25 aastat tagasi ütles tegelaskuju Laura Palmer ühes stseenis “kohtume 25 aasta pärast”. Loodame, et peagi saame teada, mis selles ajamääratluses nii olulist on. Samas, David Lynchi puhul ei tea kunagi..

Tegu on filmiga, mis on jagatud 18 osaks

David Lynch ja Mark Frost on “Twin Peaksi” alati tutvustanud kui filmi, mis on jagatud 18 osaks. Põhjus on lihtne - kui Lynch esialgu oma telefilmi käsikirja tutvustas, oli see 400 lehekülge pikk ja meenutas pigem telefoniraamatut. See oli liiga mahukas ühe filmi jaoks, kuid Lynch keeldus filmi käsikirja sarjana käsitlema. Seega Lynch filmis üles kogu oma mammutkäsikirja ning jäi lootma teletoimetajatele, kelle ülesandeks jäi film osadeks lõigata, et kõik sobivalt telesse mahuks.