Stein kasvas üles Brooklynis juutide hassiidi kogukonnas, mis elab rangete traditsioonide järgi ja jätab kõrvale kõik uue maailma poolt pakutava. Ta oli 13-lapselise perekonna kuues laps ja perekonna vanim poeg. Nii nagu kogukonna meestel oli kombeks, kandis ka Abby vaid musta ja kandis sektile iseloomulikku karvamütsi ning rääkis jidiši keelt.

Hassiidide kombe kohaselt järgis ka tema traditsioonide ranget joont. Sektile on omane meeste ja naiste vahet tegemine ning ka rollid on väga selgelt paika pandud. Abby saatus oli saada kohalikuks vaimulikuks, ehk rabiks. Nagu kogukonnas kombeks, korraldati ka tema abielu ning 18 aastaselt abiellus ta vanemate poolt valitud naisega ja aasta hiljem sündis mehe perre ka esimene laps.

Kuigi lapse sünd oli tema elu üks tipphetki, tõi isaks saamine temas üles tunded, mida ta oli terve elu püüdnud kiivalt varjata. Abby uskus, et hoolimata sellest, mida ta peeglist näeb, on ta tegelikult sisimas naine. Ta tajus justkui kõik inimesed vaatasid kedagi teist, aga mitte teda. Kõik ümber ringi pidasid teda meheks, samas, kui tema oli veendunud, et midagi on totaalselt valesti.

Kuna hassiidid hoiavad kõigest moodsast eemale, siis Abby polnud kunagi vaadanud telerit, ega surfanud internetis ja ta ei teadnud, et ta ei ole ainus, kes nii tunneb ning ta polnud kuulnudki, et sugu vahetanud inimesed eksisteerivad. Ta kirjeldas ise kogukonnas kasvamist justkui suure mulli sees olemist, kus kõike moodsat tõrjuti. Ta oli 12 kui ta hakkas enda soos kahtlema, kuid ta pidas ennast hulluks, sest need tunded ei saa olla päris, kuna ta on ainus inimene, kes end maailmas nii tundis. Hassiidide maailm piirneb nende kogukonnaga.

Filmid, telekas, muusika, ajakirjad, kirjandus – seda kõike justkui ei eksisteeri. Mitte mingit interneti ligipääsu. Ingliskeelt ei räägita. Meeste- ja naistevaheline suhtlus puudub täielikult. Ta küll kasvas üles moodsas New Yorkis, kuid olud olid täpselt samad mis 18. sajandi ida-Euroopas. Täpselt selliste tingimustega tuligi arvestada.

Totaalne muutumine

Muutus tuli Abby ellu 20 aastasena, kui ta sattus tekkinud sõbra tahvelarvutiga internetti ja googeldas heebrea keeles „poiss, kes muutub tüdrukuks”. See viis omakorda wikipedia lehele, kus räägiti soovahetusest, kust ta leidis ka kontakte teiste temasugusteni, kellega ta foorumites suhtlema asus. Kasutajanimeks valis ta maailma esimese naise -Eeva.

Selleks, et elada sellena, kellena Abby end tundis, tuli lahkuda enda kogukonnast ja see oli tema jaoks tõeline šokk. Kõik oli võõras. Isegi keel. Esimene kord Starbucksis, esimest korda mööda linna uitamas. Nagu turist oma kodulinnas, kes vahtis kõike ammuli sui.

2013 jättis Abby oma naise ja hakkas Youtube videote põhjal õppima Inglise keelt ja lisaks on seal olemas videod teemal – kuidas lahkuda oma Juudi kogukonnast. Traditsionidest eemaldumine ja kultuurišokk uues maailmas olidki raskeimad proovikivid. Ta lõpetas keskkooli ja pääses Kolumbia ülikooli, kus ta hakkas saama hormoonravi. 2015 sai Yisraelist ametlikult Abby.

Täna on Abby läbi ja lõhki naine. Peenete näojoontega ja kuiva huumoriga. Kuid kapist välja tulek nõudis talt ka suurt lõivu, kuna vanemad keelduvad Abbyga tänaseni suhtlemast. Küll on ta aeg-ajalt näinud enda poega ja suhtleb paari õega. Tänaseks on ta teinud otsuse aidata ka teisi omasuguseid ja juhib selleteemalist veebilehte. Juba praegu on ta saanud arglikke kõnesid endasarnastelt inimestelt, kes on rangete traditsioonidega kogukondades ja enda kehas lõksus ning otsivad abi.

Abbyl on üks sõnum – see on raske, kuid võimalik!

Allikas: cnn.com