Legendaarse põnevussarja “MacGyver” 9. osa viib USA valitsuse salajases üksuses töötava noore eriagendi Angus MacGyverist koos kahe kolleegiga Riiga, et kinni pidada pikalt end peitnud ISISe kohaliku rakukese juht Janis Lapa. Stsenaariumi kohaselt on Riias, Liepajas ja Ventspilsis tegutsev terroriorganisatsioon “Jumala käsi” viimase kuu jooksul sooritanud kolm terrorirünnakut, milles on hukkunud hulgaliselt süütuid inimesi. Et poolesaja aktiivse liikmega organisatsiooni järgijaskond kasvab pidevalt ja kavandamisel on uued terrorirünnakud, otsustatavad ameeriklased rakukese likvideerida enne, kui sellest saab islamisõdalastega võrreldav jõud.

Kuigi ISISe rakukese tegutsemine Lätis ja kõik sarjas kujutatud sündmused on välja mõeldud ning mingit “Jumala Käe” nime kandvat organisatsiooni pole tegelikkuses olemas, on episood tekitanud Lätis vastakaid tundeid ja pahameelt. See ei ole mitte niivõrd seotud libaterroristidega, vaid episoodis kujutatud Läti korrakaitsejõudude suutmatusega teha kahjutuks 50 pahalast ning tagada USA saatkonna turvalisus Riias.

Tegelikkuses USAs Georgias filmitud episoodis viivad MacGyver ja tema sõbrad tabatud terroristide liidri USA saatkonda, kus sattuvad hambuni relvastatud “Jumala käe” liikmete rünnaku alla. Kuna abijõudude saabumine USA sõjaväelt viibib, tuleb MacGyveril saatkond kindlustada ja 6 tundi vastu pidada enne, kui terroristid ilma Läti võimude igasuguse abita kahjutuks tehakse.

Läti meedias ja internetifoorumites ollakse pahased “MacGyveri” loojate otsuse üle kasutada ISISe terroriste Lätis, mida peetakse maailmas pigem väga turvaliseks riigiks. Õli valab tulle see, et Läti-episood esilinastus USAs Läti vabariigi aastapäeval 18. novembril ning väljamõeldud terroristliku rakukese nimeks on valitud “Jumala käsi”. Samuti arvatakse, et tegevuse epitsentri toomine Riiga võib tekitada paksu verd teistes Balti riikides, mida “MacGyveri” toimumispaigaks ei valitud.

Kiiresti kultussarja staatuse omandanud “MacGyverit” tehti algselt alates aastast 1985 seitse hooaega, sari nomineeriti neljal korral ka telemaailma kõige prestiižemale auhinnale Emmyle. MacGyverina astub sarja uutes osades üles alates 2011. aastast “X-Meeste” filmides mänginud Lucas Daniel Till, tema sõbra ja kaasagendi Jack Daltoni rolli teeb “CSI kriminalistidest” tuntud George Eads.

Eestis näeb “MacGyveri”tervet uut hooaega reklaamipausideta ja eestikeelse tõlkega voogedastusteenusega Viaplay. Sarja tootja CBS on teatanud juba järgmise hooaja tootmisest.