Jaan ei ole tänapäeva popkultuuris tundmatu nimi ja vähe on neid noori inimesi, kes ei teaks, kes ta on. Võib olla ei haakuks kohe tema nimi, kuid videoid, mis internetti postitatud on, on vaadatud sadu tuhandeid kordi ja ka ala, millega ta tegeleb, ei saa jääda märkamatuks. Selleks on slacklining. Uurime lähemalt selle ala ja Jaani seotuse kohta.

Mis on slacklining?

Slackline’ile panid 1980. aastatel alguse USA kaljuronijad, kes vaba aega veetes ja tasakaalu harjutades otsustasid kasutada oma liinide ülesehitamiseks ronimisvarustust. Slackline erineb teistest tasakaalualadest selle poolest, et kasutusel on lame polüester-/nailon-/hübriidsegust valmistatud liin, mis materjali omadustest ja rakendatud pingest olenevalt jala all vetrub.

Kuidas sa selle ala juurde üldse jõudsid?

Olin eelnevalt tegelenud parkuuriga ja ükskord postitati parkuurifoorumisse Youtube'i video, milles sai näha slackline'i võistlust. Kõik need erinevad saltod ja trikid, mida osalejad sooritasid ning seda mitte maal, vaid 5 cm laiusel lindil, jätsid minusse kustumatu tunde. See oli esimene kord, kui üldse sain teada slackline'i olemasolust. See juhtus 2010. aastal ehk olen praeguseks sellega tegelenud seitse aastat ja ega meid, tegijaid siin Eestis eriti palju ei olegi. Kuid paar nädalat pärast video nägemist toimus Parkour JAM (ühistreening) Põlvas, kuhu tuli ka slackline'i maaletooja huvilistele ala tutvustama.

Kas alaga tegelemiseks peaksid olema ka mingid eeldused?

Kuna tegemist on tasakaalualaga, siis koordinatsioon ei teeks paha ja kui võtame just trikitamise, siis eelduseks on akrobaatiline taust, mis annab kõvasti juurde, et läbi lüüa. Suured trikid on enamjaolt puhas akrobaatika ja neil, kes on hüppeid ja saltosid lapsest saadik harjutanud, on kindlasti eelis. Kuid loomulikult ei tohiks kõrvale jätta ka järjepidevust. See ala on selles mõttes väga nõudlik, et sa kas suudad sellel lindil püsida või mitte. Algajale ei pruugi see eriti lihtne olla, eriti kui tuleb teha saltosid ja trikke ning kui juba pärast sajandat mahakukkumist käega lüüakse, siis ei saagi tulemusi tulla. Üldjuhul on järjepidevus oluline omadus, et ükskõik mis alal läbi lüüa.

Kas slacklining eeldab mingit kindlat kohta või võib lindi kuhu iganes üles tõmmata?

Veel mõned aastad tagasi oli suva kus ja mis ilmaga ma tegin. Nüüd peab olema turvaline trennikoht. Kui välistingimustes, siis ka ilus ilm. Mu varasemates videotes näeb, et treenin iga ilmaga ja ka üksinda metsas. Praeguseks on liin palju kõrgemal ning nelja meetri kõrguselt murule või kännu otsa kukkuda enam ei tahaks. Mida vilunumaks muutud, seda olulisemaks muutub ka turvalisus, sest kõik need algaja vead on teada.

Kas hakkasid sellega tegelema plaaniga kusagile jõuda, või tegid lihtsalt hobi korras?

Minu jaoks oli alustades slacklining lihtsalt lahe harrastus. Ma juba tegelesin parkuuriga ja see oli kift. Saltod meeldisid väikesest peale. Mäletan ja ka klassikaaslased rääkisid hiljem, et juba lasteaias möllasin ja proovisin saltosid teha. See viis parkuurini, mis omakorda slackline'ini. Slackline tundus tol hetkel sarnane parkuurile, kuid ekstreemsem. Ma mõtlen just saltosid. Kui üritad maas saltot teha, siis on sul terve maakera ruum, kuhu tagasi maanduda. Lindiga tuleb arvestada, et see vetrub ja teiseks on see ainult 5 cm lai.

Ma võtsin seda kui lahedat hobi ja kui teed midagi, mis sulle meeldib, saad selles ka heaks ning loodetavasti keegi märkab seda. Ma ei osanud uneski näha, kuhu see mind ühel hetkel viib: minna Madonnaga tuuritama, maailmale paar korda tiiru peale teha, Assassin's Creedis olla, Jackie Chaniga kohtuda, Dubai võimsas tsirkuses kaasa aidata jne. See ei saanud olla algselt plaanides, sest selliste asjade peale ei tule.

Minu eesmärgid olid reaalsed ja väikesed. Nagu järgmise triki õppimine ja siis järgmise. Rohkem paelus uute trikkide tegemine, väljamõtlemine ning videote loomine. Kõik see melu, mis on lisaks tulnud, on puhtalt boonus.

Kuidas sa nendele tuuridele sattusid? Kas kasutad selleks agenti?

Ausalt öeldes agenti kui sellist, kes otsiks mulle võimalusi enda oskusi massidele esitleda, mul ei ole. Mõned väga head pakkumised on just olnud tänu sponsorile, Gibbon Slacklinesile. Täpsemalt inimestele, kes seal töötavad. Nemad on olnud need eestvedajad, kes on mind huvilistele nähtavaks teinud.

Kas sa lindilt kukkumist ei karda?

Eks ma olen selle võimaluse võimalikult väikeseks ajanud. Kui varem võisin välistingimustes lihtsalt lindi kahe puu vahele tõmmata, siis polnud need kukkumised eriti tõsised. Tõusid püsti, pühkisid tolmu maha ja ronisid tagasi lindi peale. Kuid nüüd, kus mu trikid on läinud kordades keerukamaks, on ka lint kõrgemale tõusnud ning neljalt meetrilt kukkumine on palju tõsisem asi. Sellistel kõrgustel olen rakmetega kinnitatud ja suurt vigastuse ohtu õnneks ei ole. Trikitamise kõrvalt, mille järgi mind vist rohkem tuntakse, treenin nüüd ka kõrgustes kõndimist ja trikkide sooritamist. Loomulikult, kui kõrgused on seal neli meetrit ja kõrgemad, siis olen rakmetega kinnitatud, et eksimuse korral luud-kondid terveks jääksid.

Kuidas vanemad sellesse suhtusid, et sa nii palju aega liini peal hüppeid harjutad?

See oli tähtis, et vanemad lubasid mulle ülipalju vaba aega, et oma huvidega tegeleda. Kogu elu olen saanud teha, mida tahtnud ja ei ole kunagi kuritarvitanud seda vabadust. Isale loomulikult ei meeldinud, et poissi ei ole kodus. Reisib sõpradega parkuuri eesmärgil või on päevad läbi kuskil kahe puu vahel hüppamas ja kodused tööd on tegemata. Puud lõhkumata jne.

Oled sa veel milleski eriti hea? On ehk veel mõni hobi, milles sa särad?

Otseselt kindlaid hobisid ei ole. Veidi enne parkuuri olin arvutifriik (mitte mängur). IT meeldib mulle siiamaani ja olen kõvasti keskmisest parem. Vähemalt sisetunne on mul selline, et võin hea olla ükskõik mis alal. Andke ainult veidi aega, et teema selgeks teha.

Sa töötad nüüd igapäevaselt Dubais tsirkuses. Mida seal täpsemalt teed?

Algselt olin tehniline assistent ja slackline'i treener. Treenisin slackline'i ja ka teisi tsirkuseartiste. Tehnilise poole pealt aitasin kõikide küsimustega, mis olid seotud slackline'i liinide asukohaga laval, arvukus, kõrgus, tugevus, vajalik materjal, rakendatud jõud jne. Tulin siia neljaks kuuks tööle. Kuid nüüd olen treenerile lisaks artist, kes käib trupiga lava peal. Täpsemalt artisti asendus. Üks slackliner'itest sai päris inetu vigastuse ja olin parim kandidaat, et teda asendada, niikaua kuni ta terveks saab. Praegu on meil veel see sõueelne periood käsil, mis kestab paar kuud kuni suure avasõuni augustis. Ilmselt jõuan teha veel esimesed sõud ja saan ka tunde kätte, mida tähendab olla tsirkuseartist.

10 küsimust

1. Kas oled kunagi pääsenud surmasuust/napilt ellu jäänud? Mis olukorras?

Olen napikaid saanud küll.

Rolleriga Tais. Olin kiivri lõppude lõpuks kõvasti kinnitanud ja paningi matsu. Kiiver katki.

Assassin's Creedi võtetel kukkusin seitsme meetri pealt alla täiesti õhkpadja servale.

2. Kui saaksid olla tunnistajaks ühele enda valitud sündmusele ajaloost, siis mis see oleks?

Olen alati tahtnud dinosauruseid näha.

3. Kui sa peaksid sööma ainult ühte toitu kogu ülejäänud elu, siis mille valiksid?

Kama.

4. Kelle CD soetasid viimasena?

Trad Attacki.

5. Kolm omadussõna Sinu Eesti kohta

Pisike, puhas, mugav.

6. Mida pead oma suurimaks tugevuseks ja suurimaks nõrkuseks?

Tugevuseks järjepidevust, nõrkuseks liiga kiiret söömist.

7. Mis saavutuse üle oma elus kõige enam uhkust tunned?

Minu 41-tunnine ilmaletulek.

8. Parim soovitus, mille saanud oled?

Kui ise endale jalaga tagumikku ei tao, et asjad tehtud saaksid, siis universum annab sulle ise.

9. Kas oleksid pigem parim mängija halvas meeskonnas või halvim mängija heas meeskonnas?

Pigem kehvem mängija heas meeskonnas. Oleks arenemisruumi.

10. Mis sul tuju heaks teeb/naerma ajab?

Täiskõhutunne.

Jaan Roose